A kortizol egy ismert stresszhormon, aminek termelődése akkor ugrik meg, ha valamilyen vészhelyzeti reakciót kell adnia a szervezetünknek. A kortizol azonban nem csak a stressz folyamatokban játszik szerepet.

A mellékvesékben termelődő kortizol egy szteroid hormon, aminek szerepe van a vércukorszint szabályozásában, bizonyos anyagcsere folyamatokban, csökkenteni tudja a gyulladást és befolyásolja a memóriánk minőségét. Tehát a kortizolra nagy szükség van az egészségünk szempontjából, azonban, ha tartósan túl magas a szintje, az a sejtekben rombolást is végezhet. Szövődménye lehet csontritkulás, cukorbetegség, érrendszeri problémák, mentális rendellenességek.

kortizol_szint_stressz
Forrás: unsplash.com

A magas kortizolszint lehet az állandó stressz eredménye, de nem csak ez okozhatja. Általános tünetei a: viszonylag gyors súlygyarapodás, arc püffedése, pattanások, elvékonyodó bőr, lassú sebgyógyulás,izomgyengeség, súlyos fáradtság, levertség, ingerlékenység, koncentrációs nehézség, magas vérnyomás, fejfájás.

  • Az említett stresszen kívül sajnos lehet olyan komoly oka is, mint a Cushing-szindróma, vagy más mellékvese betegség.

  • Okozhatja az agyalapi mirigy zavara is, mely a kortizol termelését serkentő, adenokortikotrop hormont termel. A zavar hátterében pedig állhat daganatos elváltozás is.

  • A mellékvese daganata is kiválthatja a túlzott termelést. Jó hír, hogy az esetek nagyobb százalékában az elváltozás jóindulatú.

  • Bizonyos gyógyszerek szedésekor mellékhatásként szintén megemelkedhet tartósan a kortizolszint. Ilyenek a prednizon, kortizon, prednizolon készítmények, melyeket szigorúan orvosi rendelvényre szabad szedni, és az elhagyást is orvos kell, hogy felügyelje.

  • Nőknél előfordulhat, hogy a magas ösztrogén szint váltja ki a kortizol termelődését.

Ha a tünetek arra utalnak, hogy kortizol problémánk lehet, a szakemberek vér, vizelet és nyál vizsgálatokkal tudják megállapítani, hogy valóban erről van-e szó. Ezután képalkotó diagnosztikával az említett, esetleg érintett szerveket feltérképezik, hogy megállapítsák, van-e szervi elváltozás.

Forrás: https://www.healthline.com/health/high-cortisol-symptoms
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.