Az Egészségügyi Világszervezet útmutatója olyan információkat és gyakorlati készségeket tartalmaz, melyek segítenek megbirkózni a stresszel.

A stressznek számtalan oka lehet. A leggyakoribbak az alábbiak:

  • a személyes nehézségek (például családi konfliktusok, egyedüllét, jövedelemhiány, jövő miatti aggódás)
  • munkahelyi problémák (például munkatársi konfliktusok, pszichésen megterhelő foglalkozás, kiszámíthatatlan időbeosztás) vagy
  • makrokörnyezeti nehézségek (például munkalehetőség hiánya).

A stressz különböző gyakorisággal és intenzitással mindannyiunk életében előfordul. Az Egészségügyi Világszervezet „Stressz idején tegyük azt, ami számít” című útmutatója tehát mindenkinek szól. Az illusztrációkat tartalmazó kiadvány a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok és a széleskörű gyakorlati tesztelések alapján gyűjtött információkat és gyakorlati stresszkezelési készségeket ismerteti, melyek hasznunkra lehetnek a megpróbáltatások idején, különösen a COVID-19 járvány időszakában.

stressz_mentalis betegsegek
Forrás: pixabay.com

Az útmutató öt fejezetből áll, amelyek mindegyike egy-egy stresszkezelési technikát mutat be. Ezek a pár perces technikák könnyen megtanulhatók és bármilyen stresszes szituációban alkalmazhatók a stressz csökkentésére, akár naponta több alkalommal is, bármikor, amikor van néhány percünk önmagunkra. A stresszkezelő technikák gyakorlása és rendszeres alkalmazása alapvető fontosságú mindannyiunk életében a stressz csökkentése szempontjából.

Ha azonban a kiadványban szereplő gyakorlatok elvégzése nem elegendő ahhoz, hogy megbirkózzunk a stresszel, mindenképpen forduljunk szakemberhez.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.