A stresszkezelés nem opció, elvégre az élet minden területén érnek olyan impulzusok, amelyek befolyással vannak a hangulatunkra, érzéseinkre és a viselkedésünkre is. Nyilván legtöbbször a negatív eseményeket kötjük a stresszhez, a szorító helyzetekből pedig sokszor jó lenne menekülni. Ehhez mutatunk három olyan gyakorlatot, amelyek nem igényelnek különleges tudást, ellenben működnek.

A stressz eredeti értelmében véve a szervezet az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Jelentése mára azonban teljesen átalakult és a „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség”, megfelelőjévé vált, ami rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. A stresszről tudni kell, hogy ha tartósan fennáll az károsíthatja a szervezetet és hatással van az immunrendszerre, gyengítve azt. Vannak azonban olyan gyakorlatok, amelyek stabilizálják a szervezetet a krízisben, ezáltal oldva a feszültséget.

Négyszög-légzés

Sokszor csak legyintünk és elbagatellizáljuk a légzéstechnikával kapcsolatos dolgokat, annak ellenére, hogy az egyik leghatékonyabb stresszcsökkentő eszköz, ami mindig kéznél van, hiszen nem kell hozzá más, csak mi magunk.

A négyszög-légzés lényege, hogy elindulunk egy képzeletbeli négyszög egyik sarkából, mintha a négyszög oldalán haladnánk a következő sarokig és közben négyig számolva beszívjuk a levegőt. A második saroktól a harmadik sarokig érve bent tartjuk (négyig kell számolni), majd a harmadik saroktól a negyedikig kifújjuk, a negyedik és az első sarok közt pedig szünetet tartunk a következő lélegzetvétel kezdetéig, négyig számolva. Három-négy ismétlés után az idegrendszer elkezd ellazulni.

Háromszög-légzés

A légzőgyakorlat hasonlóan működik az előzőhöz, csupán annyi különbséggel, hogy nem négyszöget, hanem háromszöget kell elképzelni. Ez a légzőgyakorlat azoknak ajánlott, akik esetében olyan belső feszültség dolgozik, hogy adott esetben a négy belégzéses gyakorlat, már megterhelő az idegrendszer számára. A háromszög-légzés az extra stresszes időszakokban nagyon jó választás.

Imagináció, avagy a mindent elbíró doboz

Az imaginációs feladatok nagyon nagyon hatékonyak, ha az ember előtte megszabadul a feszítő feszültségtől. Értendő ezalatt, hogy mielőtt az imagináció terepére merészkedik, mozgásos aktivitással kiadja magából, lecsökkenti magában a stresszt, például sétával, fekvőtámasszal, futással, stb. A nyugodtabb mentális állapotban lehet elkezdeni az imaginációt, amely a képzeletre támaszkodik.

Az imagináció során el kell képzelni egy nagyon biztonságos, erős dobozt, amibe a legféltettebb, legnyomasztóbb, legszorongatóbb gondolatainkat kell beletenni. A dobozt be kell zárni, majd szép lassan eltávolodni tőle.

A szorongató, stresszel járó helyzetekből muszáj néha-néha kiszakadni, mert ellenkező esetben az idegrendszer annyira túlterhelődik, hogy nem tudunk vállalható döntéseket hozni, kontrollálni a helyzeteket és bizony hamar el tudunk veszni az érzelmekben. Az objektív döntés azonban a kulcs a kiúthoz és a stabilizációhoz. A fenti gyakorlatokat végezzük napi rendszerességgel, a hosszú távú stresszoldás érdekében.

Képek forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.