A feszültség és a stressz, ha nem tudjuk jól kezelni, mentális és fizikai problémát is okozhat. Még az emésztőrendszer működésére is kihathat.

Jelek, amelyek arra utalnak, hogy túl sok a stressz

Az állandó feszültség rossz hatással van az emberi szervezetre, mentális kifáradáshoz, depresszióhoz vezethet, továbbá számos szervi baj okozója lehet. Manapság már nincsen élet stressz nélkül, ám azzal nem árt tisztában lennünk, hogy mennyit tud a szervezetünk elviselni belőle. Figyelmeztető jelnek számít, ha türelmetlenebbé válunk, egyre többször tapasztalunk erős szívdobogást, gyomorfájást, a hátunk és a vállunk is fáj, ez mind azt jelentheti, hogy már túl sok a rossz stressz az életünkben. Nem könnyű feladat, mégis fontos, hogy saját egészségünk érdekében megtaláljuk a feszültséglevezetés számunkra helyes módját.

Sokféle problémát okozhat a stressz

Egyénenként is változó, hogy kinél milyen panaszokat okozhat a tartósan fennálló stressz. Van, aki állandó fáradtsággal, energiahiánnyal küzd, míg másokat gyakori fejfájás gyötör, de sajoghat akár a nyak, a váll és a hát is. A stressz az étvágyat ugyancsak befolyásolhatja: van, aki gondolni sem tud ilyenkor az ételre, míg van, aki úgynevezett stresszevő, és a feszültséget folytonos evéssel csökkenti.

Gyomorproblémákat is okozhat

A folyamatos stressz kihat az emésztőrendszer működésére is, ezért gyomor- és bélrendszeri problémákat ugyancsak okozhat. Az olyan tünetek, mint a puffadás, hasi görcsök vagy gyomorégés megkeseríthetik az ezeket tapasztaló emberek életét, ami persze újabb feszültséget jelent számukra. A szervezet ugyanis stressz hatására azokra a funkciókra fordítja az energiáit, amelyek a meneküléshez és a harcoláshoz szükségesek. Az emésztés nem tartozik ezek közé, ezért a belek kevesebb vérhez és oxigénhez jutnak, a bélmozgás és ezáltal az anyagcsere is lelassul. A stressz hatására azonban fokozódik a gyomorsav-termelődés, drasztikusan lecsökken az emésztőenzimek mennyisége, valamint a bélfalakat védő nyákból is kevesebb termelődik. Ez a folyamat számos emésztési problémához vezethet, és a többi között emelkedhet a refluxbetegség, a gyomor- és nyombélfekély kialakulásának, illetve kiújulásának kockázata.

Segíthetnek a gyógynövények

Szinte lehetetlen kizárni a stresszt az életünkből. Éppen ezért nagyon fontos, hogy legyen olyan rituálénk vagy hobbink, amely ellazít, megnyugtat és pozitív energiával tölt fel minket. Sajátítsunk el valamilyen légzőgyakorlatot vagy rövid meditációt, amelyeket rögtön segítségül hívhatunk olyan napokon, amikor a feszültség intenzívebben van jelen az életünkben. Ha gyakran vagyunk feszültek, segítségünkre lehet a három gyógynövény, a macskagyökér, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazó Sedacur forte. Ez a növényi gyógyszer napközben alkalmazva oldja a feszültséget, nyugtató hatású, míg esti, lefekvés előtti használata segíti az elalvást és nyugodt, pihentető alvást biztosít. Nincs negatív hatással a koncentrációra, ezért nem kell attól tartanunk, hogy tompul a figyelmünk. Hozzászokni nem lehet, és függőséget sem okoz. A Sedacur forte az autóvezetéshez szükséges készségeket sem befolyásolja negatívan. Recept nélkül kapható a patikában, nem kell orvossal felíratni.

EQPodH85HDt28HE19zobEMaq7Ubv2QBUGOxzRHh5
Sedacur forte - Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.