A mindfulness (tudatos jelenlét) meditáció arról szól, hogy a jelen pillanatban ítélet nélküli módon odafigyeljünk arra, ami a jelenben van, anélkül, hogy a múlthoz vagy a jövőhöz kötődnénk. A Johns Hopkins kutatói kimutatták, hogy az ítélkezés nélküli öntudat gyakorlása az egyik leghatékonyabb módszer a hangulat javítására és a szorongás csökkentésére.

Hogyan végezzünk a mindfulness meditációt?

Kezdetben naponta 10-20 percnyi, irányított éberségi meditációval javasolt. Nagyon hasznos a légzésre vagy az érzékekre (íz, érintés, látvány, szag és hang) összpontosítani, hogy ne kalandozzanak el a gondolatok. Az éberségi meditáció gyakorlása eleinte nehéz, de minél többször csináljuk, annál könnyebbé válik.

mindfulness_stressz_meditacio_relaxacio
Forrás: pixabay.com

Hogyan javíthat az egészségünkön?

A kutatási eredmények szerint az éberség, a tudatos jelenlét pozitív hatással van a szorongásra, a depresszióra, az alvászavarokra és a fájdalomra. Egyes vizsgálatok szerint a nők számára több előnnyel járhat, mint a férfiak számára.

Szorongás. A szorongás során a jövőbeli eseményekre fókuszálunk, de a legtöbb félelmünk nem is valósul meg. Ezekre a negatív gondolatokra úgy tekintsünk, mint „mi van, ha” félelmekre. Észrevehetjük ezeket a gondolatokat, és amikor visszatérünk a jelenbe, egyszerűen „dobjuk el” ezeket az aggasztó gondolatkat.

Depresszió. Míg a szorongás jövőorientált, a depresszió gyakran magában foglalja a múltban történt eseményeket is. Csakúgy, mint a szorongásnál, itt is hasznos észrevenni ezeket a gondolatokat, majd elengedni és visszatérni a jelenbe.

Alvászavar. A stressz miatti folyamatosan cikázó negatív gondolatok akadályozzák az elalvást. Az éberségi meditáció során észrevehetők ezeket az érzések, és megnevezve azokat, meg is „szelídíthetők", ami végső soron segíthet a kikapcsolódásban és a nyugodt alvásban.

Fájdalom. A negatív gondolatok gyakran fokozzák a fájdalmat. Az éberségi meditáció alkalmazásával átirányíthatjuk a figyelmünket a kellemesebb gondolatok, érzések felé.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/need-stress-relief-try-mindfulness-meditation?fbclid=IwAR3UmXh05kXeZZ01dVlRfznGaOK7d-CTVUwR2ccttPl9xRBVMNWEvD-6cjI
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.