Tény, hogy nulláról nehéz elkezdeni, és bizonyos alapoknak meg kell hozzá lennie, ám ezután a futás igazi szenvedéllyé válhat.

A futás egy evolúciósan az emberi testnek kitalált mozgásforma, segítségünkre volt a menekülésben, a támadásban-utolérésben, felgyorsítja a tempónkat, lehetővé teszi nagyobb távolságok áthidalását. Az emberi test valójában hihetetlen hosszúságú utak megtételére lenne képes futva, ha ehhez trenírozva van. És akkor hányan vannak olyanok, akik sosem fedezik fel ennek a mozgásnak az áldásos hatásait, mert nemhogy futni nem hajlandóak, de még sétálni sem egy megállónyi részt.

futas
Forrás: unsplash.com

A futás tehát létünk eleme lehetne, és nézzük, miért olyan fantasztikus még egyébként:

  • A teljes testet mozgatja, minden izom, ízület, csont és porc szinte együtt dolgozik, hogy kivitelezzük ezt a szép mozgást. Mindeközben belül pedig a szervrendszereink összessége is részt vesz a dologban, összehangoltan segítenek, hogy a teljesítmény megvalósulhasson.

  • A szív-érrendszer a maximumon pumpálja a vért, felpezsdül minden szövetünk, a tüdő kapacitása fokozódik, a bélrendszer viszont visszavonulót fúj és inaktív lesz, a hormonrendszer fokozza az adrenalin és szerotonin termelését, rákapcsol a hőszabályozó rendszer - izzadunk és méregtelenítünk, az idegrendszer pedig mindezt vezényli, mint egy karmester. A futás tehát nagyon egészséges, minden egyes szinten hat ránk.

  • A futás utóhatásai is fontosak, hiszen a pihneő időszakban fog regenerálódni, ugyanakkor fejlődni a szervezet. Nő majd az állóképességünk, erősebbek és rugalmasabbak lesznek az izmok és ízületek, fejlődik a tüdő kapacitása, és beindul a fogyás is. Ez utóbbi még látványosabb lesz, ha egyébként az étrendünkre is odafigyelünk.

  • A futás hosszú távú hatásai közt a szakemberek és kutatások szerint ott van a legtöbb civilizációs betegség kockázatának csökkentése (daganatos betegségek, szív-érrendszeri problémák, mentális betegségek, szorongás és depresszió, cukorbetegség).

  • A futás szinte bárhol, bármikor, bárki számára elkezdhető, persze csak a megfelelő előkészületekkel. Fontos, hogy ismerjük a helyes technikát, hogy miként kell a lábfejnek a talajra érkeznie, milyen legyen a testtartásunk futás közben, és hogyan mozogjanak felső végtagjaink. Ezek ismeretével elkerülhetőek a korai sérülések, túlerőltetések. Érdemes futóktól, szakemberektől utánakérdezni, vagy “futós honlapokon” informálódni. Az előkészületek része legyen a megfelelő ruházat és sportcipő beszerzése is.

Lényeges betartani a fokozatosságot. Eleve nehéz nulláról elkezdeni a futást, ha pedig túlhajtjuk magunkat vagy lesérülünk, garantáltan odalesz a motivációnk. Kezdjünk csak 1 körrel a ház körül, vagy 5-10 perccel és 2 naponta növeljük apránként az időt vagy a távot. Legyen a futás élvezetes, kapcsolódjunk ki benne, hagyjuk, hogy átjárja a testünket, élvezzük a napfényt, hallgassuk a természet neszeit, vagy tegyünk be zenét. Ami még kiemelten fontos, sose kezdjünk bemelegítés nélkül, és mindig szánjunk időt a levezetésre, nyújtásra. Ez a két folyamat nélkülözhetetlen, hogy a test és a szervezet felkészüljön az átlagostól eltérő igénybevételre.

Forrás: https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/running-everyday
Borítókép forrása: unsplash.com

 

 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.