Ha nem a szívünk csücske a konditerem, és a futás is túl kimerítő, jó alternatíva a gyaloglás.

Kutatások rámutattak, hogy a gyaloglás remek sport, ami nem csak fizikailag segít jobb formába kerülnünk, hanem a mentális állapotunkra is remek hatással van. 

Bár a futás valóban nagyobb erőkifejtést igényel, attól még nem lesz automatikusan jobb edzésforma a sétálnál. És lehet, hogy az utóbbi nem jobb vagy hatékonyabb, mint a futás, de sokak számára mégis ez a legmegfelelőbb választás. Összeszedtük, hogy miért érdemes beiktatni ezt a mozgásfajtát a mindennapjainkba. 

Kiméli az ízületeket

Ha van rajtunk némi súlyfelesleg vagy hajlamosak vagyunk a sérülésekre, akkor ne dőljünk be a botcsinálta fitnesztanácsoknak, és kezdjünk el ész nélkül futni! Ugyanis ez a mozgás hatalmas terhet ró a térd- és bokaízületekre, főleg, ha kemény talajon, mondjuk aszfalton szaladunk. Helyette sokkal jobb választás a séta, hiszen e mozdulatsor közben mindig a talajon marad az egyik láb, így kevesebb erővel „ugrunk” át a másikra, ami tompítja a térdedben keletkező nyomást. 

gyaloglás
Forrás: pexels.com

Segít a fogyásban

Szakértők szerint hetente minimum 150 percnyi közepes intenzitású mozgásra van szükségünk ahhoz, hogy megfelelő szinten tartsuk a súlyunkat. Ezt pedig már nagyjából napi 7500 lépéssel ki lehet váltani. Ha viszont növeljük a tempót, akkor nyilván az izommunka is növekszik, azaz több energiát használunk fel a mozgáshoz. Egy tempós séta ráadásul fogyaszthat is: 1 óra közepes tempóval 450 elégetett kalóriát jelent.

Fejleszti az állóképességet

A futással vagy bármilyen egyéb, nagyobb erőkifejtést igénylő mozgással ellentétben a gyaloglást huzamosabb ideig tudjuk végezni, ami viszont remekül fejleszti az állóképességet. Váltogassuk a tempót és a talaj dőlésszögét (magyarul sétáljunk dimbes-dombos helyen), amitől máris kiváló – és kiadós– kardióedzéssé válik a séta.

Kevésbé kívánjuk a nassolnivalókat

Nem csak amiatt fogyaszt a séta, mert kalóriát égetsz általa! Az Exeteri Egyetem friss kutatása arra az eredményre jutott, hogy a gyaloglás során, és még utána 10 percig a az emeberek jóval kevésbé vágynak a zsíros és cukros ételekre, ami azt eredményezi, hogy kevesebb kalóriát visznek be a szervezetükbe. A nassolnivalók nagy része vércukoringadozáshoz vezet, ami újabb falásrohamhoz (vagy rosszulléthez) vezet, de ha nem fogyasztunk ilyesmit, akkor azzal hosszú távon is jót teszünk magunknak. A szakértők szerint rendszeres mozgás pedig rendszert visz más téren is az életünkbe. Tudatosabb döntéseket hozunk, vagyis sokkal egészségesebb döntéseket hozzunk akkor is, amikor táplálkozásról van szó.

Csökkenti a stresszt

Nem véletlen az, hogy egy veszekedés után a legtöbben elmennek sétálni, hogy „kiszellőztessék a fejüket”. De akár egy stresszes nap után is segít a gyaloglás abban, hogy jobban érezzük magunkat. Kutatások igazolták, hogy az izommunkának köszönhetően a szervezet elkezd endorfint, azaz boldogsághormont termelni, ami köztudomásúan segít jobb kedvre derülni. Ráadásul mivel emeli a pulzusszámot és serkenti a vérkeringést, csökkenti az olyan betegséget kockázatát, mint amilyen a stroke is. Ezen felül ha minden nap teljesíteni tudjuk a kitűzött lépésszámot, az a siker érzésével tölt el, ami pedig az önbizalmat is növeli.

Forrás: exeter.ac.uk
Borítókép forrása: pexels.com
 
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.