A mozgásforma mindenki számára elérhető, nemtől, kortól, képességektől és aktuális edzettségi szinttől függetlenül.

Eredetileg „Contrology” néven a Pilates egy egész testet átmozgató gyakorlatsorozatot jelentő módszer, mely több mint 600 gyakorlatból és variációból áll. A Pilatest a napi tevékenységek és az életminőség javítására terveztek. A 20. század elején Joseph Pilates által létrehozott gyakorlatok összehangolják a mozgást és a légzést, hogy a test kisebb és mélyebb stabilizáló izmait éppúgy megdolgozzák, mint a fő izomcsoportokat.

pilates_hatasai
Forrás: unspalsh.com

A Pilates alapvető célja, hogy a megszerzett izomerőt funkcionális és fenntartható mozgásminták kialakítására használjuk fel az egész testben.

A Pilates összehangolja az egész test általános szerkezetét és támogatja annak ízületeit. Ami egyszerűnek tűnik, az megtévesztően nagy kihívást jelenthet, és hihetetlenül hatékony lehet, ha helyesen, jó kivitelezéssel végzik.

Mivel egy alacsony terheléses edzésmódról van szó, alkalmazzák rehabilitációkban is, orvosi ajánlásra.

  • A Pilates híres arról, hogy nagy hangsúlyt fektet a core izmokra – a test középpontjára, ahonnan minden mozgás ered. A core vagyis mag a törzset körülvevő összes izmot jelenti, amelyek támogatják és stabilizálják a testet. A core megedzésével a Pilates kulcsfontosságú a hát- és csípőfájdalmak, valamint a medencefenék diszfunkciójának csökkentésében.

  • A Pilates javítja a testtartást, a teljes test összehangolására, az ízületek ideális mozgási tartományára és az ellentétes izmok egyensúlyára összpontosít. Alkalmazásával kijavíthatók a tartáshibák és visszanyerhető az egyensúly.

  • Csökken a (sport)sérülések kockázata. A Pilates kiegyensúlyozza a test izmait, így azok nem lesznek lazák és gyengék, sem túl feszesek és merevek. A túl laza és vagy túl feszes izmok érzékenyebbé tehetik a testet a sérülésekre.

  • A módszer növeli az energiánkat, mivel lassú edzés, közben mégis serkenti a keringést, az oxigén ellátást, és hatására jótékony hormonok szabadulnak fel.

  • Csökkenti a stresszt, mivel koncentrál a légzésre is, illetve a mozgás maga oldja a görcsöket. Mindeközben növeli a testtudatot.

  • Növeli a rugalmasságot és a mobilitást. A rugalmasság az izom passzív nyújtásának mértéke. A mobilitás az ízületi mozgások tartománya. A jó mozgáshoz rugalmasság, de erő is kell.

  • Javítja az egyensúlyt, ami minden életkorban fontos, és szükséges a koordinációt igénylő mindennapi tevékenységekhez. A Pilates ezt a core megedzésével és az egész vázizomrendszer kontrolljával segíti.

  • Mivel az egész szervezetre jótékony hat, energizál, ezért az immunrendszert is serkenti, sőt az agyi funkcióknak is kimondottan előnyös (memória, logika).

A Pilates széleskörűen hat az életminőségünkre. A fájdalmak elűzése mellett javítja a hangulatot és az alvásminőséget is, de egyes megfigyelések szerint még a szexuális teljesítményre is hatással lehet, illetve nagyszerű kiegészítője és motiváló ereje az egyéb, nagyobb intenzitású sporttevékenységeknek.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/pilates-benefits#what-it-is
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.