Kevés mozgásforma létezik, ami ennyire átfogóan edzi az egész izomzatot.

Akit mindig vonzott a magasság, az extrém sportok és a sziklamászás, de nem mert "élesben" belevágni a nagy hegyek meghódításának, annak remek első lépés a falmászás. Beltéren, kültéren, biztosítva vagy boulderben, azaz alacsonyabb helyeken, biztosítás nélkül is mászhatunk falat, megdolgoztatva vele izomzatunkat.

Bár a sziklamászás nem életbiztosítás, a falmászás teljesen biztonságos, kezdő sportolóként is bátran belevághatunk. 

A hevederrel, kötéllel rögzített mászásokkal javallott kezdeni, de később boulderezhetünk is, azaz mesterséges falakon kötél nélkül is próbálkozhatunk. Ne a boulderrel kezdjünk, hiszen rengeteg energiát vesz igénybe, hamar kimerülhetünk, hanem a kezdőknek szánt, biztonságos pályák mászásába érdemes belevágni.

Az alkarok, felkarok, sőt még a tenyér izmait is alaposan igénybe veszi, de a törzsizomzat, a hátizomzat és a combok is remekül fejleszthetők. Minden esetben rendesen melegítsünk be, hogy elkerüljük a húzódások kockázatát.

Mászhatunk statikusan vagy dinamikusan, azaz lassan, minden izmot megfeszítve, három végtagot a mászófalon tartva, egyet mozgatva, de lehet lendületes is a mászás, azaz gyorsabban, kevesebbet érintkezve a kapaszkodókkal. Az előbbi inkább az állóképességet és az izmokat fejleszti, míg az utóbbi remek zsírégető.

falmászás
Forrás: pexels.com

A falmászás a saját testsúlyos edzések közé tartozik, így nem annyira veszélyes az ízületekre, porcokra, de csak akkor, ha kellően bemelegítünk előtte. Célszerű edző felügyeletével végezni hetente 2-3 alkalommal, és már néhány hét alatt látványos változást figyelhetünk meg teljesítményünkben és izomzatunk terén is, hamar látható a szálkásodás.

A falmászáshoz nem szükséges sok felszerelés, de egy jó mászócipő és a magnézia por a kezek tapadása érdekében elengedhetetlen. Ruhából a minél könnyedebb viseletek javasoltak.

Borítókép forrása: pexels.com

 

 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.