A rossz testtartás milliónyi kellemetlenséghez vezet, ha pedig kezeletlenül marad, akkor hosszú távon keserítheti meg az életünket. Bármennyire is evidensnek tűnik, hogy testünket a megfelelő pozícióban tartsuk, a gyakorlat azt mutatja, hogy ez bizony nem megy. A jó hír, hogy a helyes testtartást meg lehet tanulni!

Gerincünk, testünk váza alapos terhelésnek van kitéve, nem beszélve arról, hogy a rohanó hétköznapok során elfeledkezünk arról, hogy milyen fontos is megóvni egészségét.

Fáradt gerinc, kellemetlen napok

Ami a nem megfelelő testtartás illeti, akkor beszélhetünk róla, ha a gerinc természetes görbületei megváltoznak, azaz vagy fokozódnak vagy épphogy ellapulnak, oldal irányba húzzák a testet, netán a vállak előre esnek. Persze a sort hosszasan lehetne folytatni.

A rossz tartás következménye pedig meg tudja nehezíteni az életet. Mivel ilyenkor az izmok bizonyos részeire az ideálisnál több terhelés, míg a másikra kevesebb terhelés jut, ebből fakadón a lágyrészek túlterhelődhetnek, megrövidülhetnek, fájdalmat okozhatnak.

Gyakori következménye a gerinc aránytalan túlterhelésének, a porckopásos betegségek megjelenése, a migrén a fejfájás, az izomgörcsök testszerte, a nyak merevsége. De ugyan úgy ide sorolható a néha-néha fellépő nehéz légzés vagy mellkasi fájdalom.

Tanuld meg tartani magad!

A jó tartást nem nehéz megtanulni, ellenben a mindennapokban alkalmazni és figyelni rá, már embert pórbáló feladat. Ám a tudatosság hosszú távon kifizetődő, hiszen számos komplikációtól és fájdalomtól kímélhetjük meg magunkat.

A megfelelő testtartás segíti az izomzat harmonikus működését, amihez három pontos alátámasztás szükséges: a nagyujj-kisujj-sarok háromszögén állva, miközben a lábak párhuzamosak és a csípőcsont, vagyis az ülőgumó szélességében helyezkednek el. Akkor lehetünk biztosak abban, hogy a testtartás helyes, hogyha érezzük, hogy a testsúly egyenletesen oszlik el. Figyelni kell arra, hogy a talpon hol érezzük a súlyt, ha inkább a lábfej külső vagy belső élén, netán a sarkokon vagy a lábujjon van a nyomás, az nem jó, változtassunk!

Ami a gerincet illeti, a tehermentesítéshez, ki kell húzni magunkat, a vállakat viszont nem engedhetjük fel, azokat lenn kell tartani, ahogy a lapockát is. Itt csatlakozik be a medence is a helyes testtartásba, aminek lényegi eleme, hogy a medence első és hátsó pontja egyvonalban legyen, tehát ne essen se előre, se hátra. A bordát és a medencét össze kell kapcsolni, hogy fixen tartsunk.

A fejtartásra is érdemes odafigyelni, tartsuk egyenesen, de ne mutasson előrefelé. A fejnek is a súlyvonalban kell lennie, mintegy meghosszabbításaként a testvonalnak. Sokat segít ebben az előre néző tekintet.

Hogyha a testtartás beállítása sikerült, akkor ugyanezt alkalmazzuk akkor is, ha ülünk!

Forrás: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.