Hogyan lesz eredményes a gyógytorna? Ez az útja.

A gyógytornát szokták még fizioterápiának is nevezni, mert a természeti energiák jótékony hatását is bevetik a gyógyítás céljából. Érdemes tisztázni, hogy a fizioterápia természetesen nem azonos a fizikoterápiával, amelyhez — elnevezéséből is adódóan — a fizikai energiákat használják fel a gyógyításhoz. A gyógytorna egy olyan ősi módszer, amelyet a legősibb idők óta alkalmaz az ember. A célja a gyógyítás, a rehabilitáció és a megelőzés. A kínaiak már időszámításunk előtt kétezer évvel is tudták, hogy a gyógytornának milyen jó hatása van a testre, mint ahogy azt is tudták, hogy a mozgásnak milyen nagy szerepe van az életünkben és már akkor alkalmazták a víz, a fény, a hő gyógyító hatásait. Ahogy egyre tudatosabbá és fejlettebbé vált az emberiség, úgy irányult a figyelem a testünk sokkal jobb ismeretéhez. A figyelem középpontjába került, hogy a testmozgás és az egészég megtartása között milyen hatás van. Ennek köszönhetően már a középkori Németországban képeztek ki gyógytornászokat, megteremtették a svéd torna alapjait. A gyógytorna irányulhatott a megelőzésre, valamint a gyógyításra is.

Magyaroszágon

A hazai gyógytornászok képzése Madzsar Alicéhez köthető, aki az 1900-as évek elején nyitotta meg intézetét, ahol a fizioterápiát sajátíthatták el a tanulók. Ma is több felsőoktatási intézmény foglalkozik gyógytornászok képzésével, amely az alapképzésen kívül specializálódhat is. Sokan dolgoznak a megelőzésben, de elmondható, hogy a gyógytornászok komplex terápiákat végeznek a megelőzéstől kezdve a kezeléseken át egészen a rehabilitációig.

Kép forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

Így függ össze a testsúly a klimaxos tünetekkel (x)

A túlsúly egyszerre lehet a változókor negatív hozadéka és a kellemetlen klimaxos tünetek enyhítője. Mutatjuk, miért érdemes mégis az egészséges testsúly megtartására törekedni, és azt is, hogyan csillapíthatjuk hormonmentesen a változókorral járó testi-lelki panaszokat.