Az erősítő gyakorlatoknak, amelyet jórészt súlyokkal vagy saját testsúllyal végezhetünk, komoly egészségügyi hatásai vannak, amelyek akár a gyorsabb fogyást is elősegíthetik.

Az erősítő edzés növeli az állóképességet is, amellett, hogy megfelelő táplálkozással növeli az izomállományt is. Cserébe pedig a zsírszövet fog csökkenni.

erosito_edzes_hatasa
Forrás: unsplash.com

Az erősítő edzés fő hatásai, fajtái a következők:

  • Izom hipertrófia edzés. Izomépítésként is ismert, ez a fajta erősítő edzés közepestől nehézig terjedő súlyokkal serkenti az izomnövekedést.

  • Izom teherbíró képességének növelése. Ez az izmok azon képességére vonatkozik, hogy egy ideig fenntartsák a gyakorlatot. Az izom állóképesség növelését célzó edzés általában nagy ismétlésszámmal jár, könnyű súlyokkal vagy saját testtömeggel.

  • Köredzés. A teljes test kondicionálásának ezen formája során különféle gyakorlatokat hajtunk végre úgy, hogy közben alig vagy egyáltalán nem pihenünk. Az egész testet megdolgoztatja és felpörgeti az anyagcserét.

  • Maximális izomerő edzés. Ezek a fajta gyakorlatok alacsony ismétlésszámot (általában 2–6) és nagy súlyokat foglalnak magukba, hogy javítsuk az általános izomerőt.

  • Robbanóerő fejlesztése. Ez az edzés az erőt és a sebességet ötvözi, hogy javítsa a teljesítményt, robbanékonyságot. Általában képzett sportolók körében alkalmazzák, hogy javítsák sportágukban a hirtelen, gyors mozdulatsorokat.

Erősítő edzést végezhetünk saját testsúllyal (pl. fekvőtámasz, hasizom gyakorlatok, húzódzkodás, guggolás), fitnesztermi eszközökkel (súlyzós és gépi edzések), de akár otthonunkban is kivitelezhetjük olyan kellékek segítségével, mint egy gumikötél, TRX, medicinlabda, kézi súlyzó, homokkal feltöltött PET palack.

Az erősítő edzés az izomállomány fejlesztésével csökkenti a zsírtömeget a testen, erősíti a szívet, jót tesz a keringésnek, pörgeti az anyagcserét, serkenti a méregtelenítést, javítja a hormonháztartást, erősíti a mozgási szervrendszert (ha szakszerűen csináljuk, nem lesznek sérülések), és mint minden sport, jobb hangulatot eredményez. A változó test, a feszesebb tónusok, a kisebb zsírpárnák pedig egyértelműen megnövelik majd az önbizalmunkat.

Forrás: https://www.healthline.com/health/fitness/benefits-of-strength-training
Borítókép forrása: unsplash.com

 

 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?