Minden edzés után kötelező az izmok nyújtása, és nem csak a sérülések elkerülése érdekében.

Minden olyan mozgásforma, amihez erőkifejtés szükséges, alaposan megterheli az izmokat. Az ezzel járó fájdalom enyhítésére pont az a módszer a leghatásosabb, amit sokan kifelejtenek az edzések végéről: a nyújtás. 

Miért fontos?

Apróságnak tűnhet, de fontos, hogy ne maradjon ki, ugyanis a nem megfelelően lenyújtott test a következő edzésen sokkal kisebb mozgástartományban lesz képes mozogni. Terhelés következtében megfeszülnek az izomrostok, és csak igazán nehezen képesek eredeti állapotukba visszatérni, ez pedig erős izomlázzal, fájdalommal és merevséggel járhat. Mindez elkerülhető, ha az edzések utánra beépíted a rutinba a stretchinget. Lényeges az is, hogy kevesebb regenerálódási időre lesz szükséged a következő edzés előtt, ugyanis a vérkeringés is javul az izmokban.

nyujtas
Forrás: unsplash.com

Mindemellett a későbbi sérülések veszélyét is csökkenti a nyújtás, mert az izmok felkészültek a következő edzésre, a helyükre kerülve várják, hogy ismét mozoghassanak. Ráadásul az ízületek és szalagok állapotát is segít megőrizni, sőt, még magában, edzés nélkül is érdemes stretchingelned néha, hiszen remekül oldja a feszültséget.

A nyújtás tehát:

  • Növeli a mozgástartományt
  • Növeli a rugalmasságot
  • Javítja a vérkeringést
  • Védi az izmaidat
  • Segít a stresszoldásban

Hogyan csináld?

Kitartott, azaz statikus mozdulatokkal nyújtsd az izmaidat, és minden gyakorlatot legalább 20-30 másodpercig végezz. Ennyi idő kell ahhoz, hogy visszarendeződjenek az edzés alatt megterhelt izmok a helyükre, és ne rövidülhessenek meg. Ez a mozdulatsor bizony fáj, de érdemesebb elviselni 20-30 másodpercnyi fájdalmat, mint 1-2 napig tartó izomlázat.

Statikus nyújtást csak a sportolás után érdemes csinálnod, de dinamikusabb nyújtó mozdulatokat akár futás vagy konditermi edzés előtt is végezhetsz.

Egy tökéletes edzés így néz ki: alapos bemelegítés, izmok aktiválása, edzés, nyújtás. Ha ehhez tartod magad, nem sérülsz le, és jobban fogod bírni a sportot, akár másnap is.

Borítókép forrása: unsplash.com