Örökzöld kérdés, ami nem csak a fogyni vágyókat, hanem az egészséges életmód követőit is foglalkoztatja, nem beszélve a hobbi sportolókról. A Survey of Health, Ageing and Retirement (SHARE) átfogó kutatása, most végre megválaszolta a sokat firtatott kérdést.

Ami a sport egészségvédő hatását illeti, talán már nem is kérdéses: létezik. Viszont, a mennyiséggel, intenzitással és rendszerességgel kapcsolatosan mindig is ezernyi eltérő nézőpont volt ismeretes. A SHARE eredményei, ugyan nem egységesíti a fenti indikátorokról alkotott véleményeket, de keretbe foglalja azokat, és átalános képet ad arról, mi lenne a követendő példa.

55 ezer ember, egyetlen cél

A Survey of Health, Ageing and Retirement kutatása során 55 ezer 50 évesnél idősebb résztvevő adatait elemezte. Ezek az adatok 16 európai országból származtak, illetőleg 2004 és 2013 közötti megfigyeléseket jegyeztek le.

A kapott adathalmazon túl a kutatók a bevett, mindennapi szokásaikról: a sportolás intenzitásáról, rendszerességéről, és a fizikai aktivitás típusáról kérdezték a résztvevőket, valamint egy krónikus betegséggel kapcsolatos tesztet is kitöltettek velük.

Az elemzések során a szakértők arra jöttek rá, hogy csupán a heti egyszeri alkalommal történő mozgás is csökkentő a cukorbetegség, a szívbetegségek és az agyi érbetegségek kockázatát. De ne szaladjunk ennyire előre. Lássuk, valójában mennyi lenne az ideális heti, napi edzésadag, és mely mozgásformákat kellene előtérbe helyezni.

Kardio + izomfejlesztés = egészség

A képlet ennyire egyszerű. Ami viszont már nem annyira, az időintervallum, a rendszeresség és az intenzitás. A szakmai ajánlás viszont segítségünkre lehet.

A szervezet számár egészségőrző mennyiség a sportból, heti 160 perc. Az első pillantásra ijesztően soknak tűnhet, de elosztva és az intenzitásokat tekintve, nem az.

A már említett 160 perc heti mozgásadag 150 perc kardiomozgásból, azaz úszásból, futásból, biciklizésből, stb. tevődik össze, míg a maradék 60 perc izomfejlesztő gyakorlatokból. Ami a kardiot illeti, akkor ideális a dolog, ha közepes intenzitású edzést végzünk, minimum 31 percen keresztül, naponkénti pihenővel. Ugyanis, a két kardioedzés között nem ajánlatos, hogy 72 óra elteljen mozgás nélkül, mert akkor szinte semmit nem ér. Ami a 60 perces izommunkát illeti, azt érdemes két 30 perces részletbe elosztani.

Ha jól van szervezve az edzés, hetente 3-4 alkalomnál többször nem kell meglátogatni az edzőtermet.

Képek forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.