Striák akkor jelennek meg, amikor a bőr alakja gyorsan változik a növekedés vagy a súlygyarapodás következtében. Általában a terhesség és a pubertás idején szerez a legtöbb ember ilyet.

A striák talán némelyek számára esztétikailag zavaróak, szerencsére semmilyen egészségkárosító hatásuk nincs, és nem is betegséget jeleznek. A striák színe, textúrája eltér a körülöttük lévő bőrétől, olykor fénylőek, rózsaszínes-lilásak, majd idővel elhalványulnak, de bizonyos körülmények között szemet szúrhatnak.

stria
Forrás: unsplash.com

A striák jellemzőbbek a férfiakra, mint a nőkre, utóbbiakat viszont a narancsbőr problémája sújtja, A két jelenség azonban teljesen más. A striák hirtelen növekedéskor (serdülők, kismamák), gyors izomgyarapodáskor (testépítés) vagy drasztikus léptékű fogyáskor jelennek meg. A stria, azaz nyúlási csík a kötőszövet gyengeségére utal, ami nem képes követni a felette lévő rétegek tágulását, növekedését, így szakadások keletkeznek.

Tippek és tanácsok striák ellen

  • A genetikai mellett a kötőszövet gyengeségét okozhatja a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás, így aki meg szeretné előzni őket, az figyeljen jobban életmódjára!

  • A jojó effektus a striák legnagyobb kiváltója, így hirtelen diéták és nem tudatos fogyókúrák helyett építsük fel étrendünket, amihez képesek vagyunk ragaszkodni is hosszú távon.

  • Terhesség esetén már annak korai szakaszától használjunk a bőr rugalmasságát fokozó készítményeket, és táplálkozzunk jól, hogy ne alakuljon ki nagyobb súlygyarapodás, mint amennyi szükséges (elhízás terhesség alatt a túl sok szénhidrát következtében).

  • Fokozzuk a bőr mikrokeringését váltott hőmérsékletű zuhannyal és a megfelelő kozmetikumokkal, illetve masszázzsal, amihez kiváló pl.a luffa.

  • Feszesíthetünk növényi olajokkal, pl.mogyoróolaj, kökényolaj, argánolaj, lenolaj, kókuszolaj.

  • A Centella asiatica egy gyógynövény, amely a koreai szépségápolási (K-beauty) termékek népszerű összetevője. A centellát tartalmazó termékeket hegkezelésre vagy az érzékeny bőr megnyugtatására és helyreállítására használják. Hazánkban ritka és drága egyelőre.

  • A táplálkozásban figyeljünk oda az ásványi anyagok bevitelére, a cink, és a szilícium is jót tesz a bőr kötőszövetének. Ezért fogyasszunk tojást, májat, tengeri halakat, olajos magvakat. Ezt serdülőknek is érdemes követniük.

  • Fontos az A-vitamin, azaz retinol megfelelő mennyisége is, hiszen ez nemcsak a szem vitaminja, hanem a bőr rugalmasságáért is felelős vegyület.

  • Az étrend-kiegészítők közül szedjünk kollagént és hialuronsavat, illetve ezek komplex variációját.

  • Léteznek professzionális kezelések is a striák csökkentésére, tompítására, ilyenek az aromaterápiás testtekercselés, a mikrodermabrázió, a mezoterápia, a rádiófrekvenciás kezelések és van lézeres kezelés is.

Forrás: https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-stretch-marks
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.