Ha nem megfelelő kezek végzik, végzetes is lehet.

Minden korszaknak megvan a maga álomalakja a férfiakat és a nőket illetően is. Míg tíz-tizenöt évvel ezelőtt a nádszálvékony női alak volt a divatos, manapság már inkább a teltebb idomok hódítanak. Így tehát a kerek fenék az, ami „kelendőbb”, amit ha valaki nem az anyatermészettől kapott, akkor kőkemény edzés vagy műtét árán maga is megszerezhet. Sőt, mivel az egyre nagyobb és kerekebb hátsót, amit a hírességek fotóin látunk – sokszor tévesen kommunikálva és képszerkesztők által feljavítva - , már nem lehet elérni testmozgással, így rengetegen döntenek az esztétikai beavatkozás, fenékfeltöltés mellett.

fenékplasztika
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Mi az a „brazilian butt lift”és miért veszélyes?

A brazil fenékfeltöltés egy olyan szépészeti beavatkozás, mely során a páciens saját, más testtájékáról elszívott zsírját fecskendezik be a fenékbe, hogy így a kerek álomformát elérjék. A műtét közben a zsírt a fenék bőr alatti zsírszöveteibe juttatják – és itt adódik a legnagyobb hibázási lehetőség. Ugyanis rengeteg képzetlen orvos nem erre a helyre, hanem az izomba injekciózza a zsírt, mert itt tovább megmarad. Azonban ez azt eredményezi, hogy a zsír az erekbe jutva eltömítheti azokat, a vérárammal pedig más létfontosságú szerveket is elérhet, ahol trombózist, ezáltal halált okoz. Fenékfeltöltéseket követő halálesetekről pedig nem egy hír jutott el hozzánk az elmúlt években, épp ezért ez a műtét bizonyul manapság a legveszélyesebb beavatkozásnak a világon. A BBL-nek is rövidített procedúrán átesettek körében végzett kutatás szerint háromezer esetből egy halállal végződik, ami egy szépészeti beavatkozást tekintve rettenetesen magas.

Mit lehet tenni a veszély ellen?

Ha valaki mégis a feltöltés mellett dönt, mindenképpen bejegyzett plasztikai sebészeti központban végeztesse azt el, szakmai, steril körülmények között. Gyanús, ha az orvosnak nincs rendes irodája vagy műtője, ha túl alacsony árat kér a műtétért cserébe, de olyan apróság is, ha nem ad számlát. A biztonsággal végzett beavatkozást konzultáció előzi meg, az altatásban végzett műtét általában 1-2 óráig tart, és két bent töltött éjszaka után szorítókötéssel hazaengedik a pácienst. A műtétet követő 4-6 hétben kell még ezt a szorítóruházatot hordani, majd varratszedésre kerül sor.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.