Kés alá feküdni mindig nagy döntés, hiszen az eredmény ugyan sokszor garantált, de nem biztos, hogy meg tudunk barátkozni egy radikális változással magunkon.

Örökké fiatalnak maradni, kisebb füllel élni, nagyobb mellekkel hódítani, szebb állvonallal nézni a tükörbe…csak pár ok, amiért az emberek ellátogatnak a plasztikai sebészeti konzultációra. Sokak elégedettek az eredménnyel és akár a mértéket is meg tudják tartani, másokat viszont lavinaszerűen temet be a beavatkozások tengere. A plasztikai műtétek ráadásul nem is fájdalom vagy kockázatmentesek. Legyen szó akár egy kisebb eljárásról, vagy nagyobbakról, előfordulhatnak látványos szövődmények, melyek jó ideig nem múlnak el.

szovodmenyek
Forrás: unsplash.com
  • A hematoma egy vérömleny, amely nagy, fájdalmas zúzódásra emlékeztet. A mellnagyobbítási eljárások 1 százalékában fordul elő, és ez a leggyakoribb szövődmény az arcplasztikák után. A hematoma szinte minden műtétnél kockázatot jelent. A kezelés időnként további vérelvezetési műveleteket is tartalmaz, ha a vér mennyisége nagy vagy gyorsan növekszik.

  • A szeróma olyan állapot, amely akkor fordul elő, amikor a szöveti szérum vagy steril testfolyadék felgyülemlik a bőr felszíne alatt, ami duzzanatot és néha fájdalmat okoz. Ez bármely műtét után előfordulhat, de ez a leggyakoribb szövődmény a hasplasztikáknál. A szerómákat kiszúrják, ennek ellenére a gyógyulás folyamán újra termelődhetnek.

  • Felülfertőzések. Bár a posztoperatív ellátás (antibiotikum szedése) magában foglalja a fertőzés kockázatának csökkentését célzó lépéseket, ez továbbra is a plasztikai sebészet egyik leggyakoribb szövődménye.

  • Túl sok vérvesztés. Olykor előfordul, hogy túl sok vért veszít az érintett, ami miatt napokig rosszul lesz, míg újratermelődik.

  • Az idegkárosodás lehetősége számos különböző típusú sebészeti eljárásban jelen van. A zsibbadás és bizsergés gyakori a plasztikai műtétek után, és az idegkárosodás jelei lehetnek. Leggyakrabban az idegkárosodás átmeneti, de néhány esetben maradandó is lehet.

  • A mélyvénás trombózis olyan állapot, amelyben vérrögök képződnek a mély vénákban, általában a lábszárban. Amikor ezek a vérrögök leszakadnak és eljutnak a tüdőbe, tüdőembóliát okoznak. Szerencsére ezek a szövődmények viszonylag ritkák, és a plasztikai műtéten átesett betegek mindössze 0,09 százalékát érintik. A vérrögök azonban halált is okozhatnak, ezért műtétkor vérhígítót adnak, az operáció után pedig 7-10 napig trombózis elleni injekciót kell a hasfalba adni.

  • Az arra hajlamosaknál a műtét általában hegesedést eredményezhet. Mivel a kozmetikai sebészet célja a megjelenés javítása, a hegek különösen aggasztóak lehetnek.

  • Ha valakit altatva operálnak, felkészülhet rosszullétre, hányásra, hidegrázásra, fejfájásra, zavartságra az ébredés után.

Forrás: https://www.healthline.com/health/most-common-plastic-surgery-complications
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.