Mindannyian ráncosodunk, ahogy öregszünk, ezek a változás normális velejárói. A ráncok főként azokon a testrészeken jelennek meg, amelyeket a legtöbbet éri a napsugárzás, pl. az arcon, a nyakon, a kézfejen.

A ráncok két kategóriába sorolhatók: finom, felszíni vonalak és mélyebb barázdák. A kor előrehaladtával a bőr sejtek lassabban osztódnak vagyis kevésbé újulnak meg, és a bőr veszít kollagén és hialuronsav tartalmából is. Ettől a belső réteg, az úgynevezett dermisz, kezd elvékonyodni. Emiatt a bőr elveszti rugalmasságát és feszes szerkezetét, valamint nedvességmegtartó képességét. Az idősödő bőr kevesebb olajat/faggyút is termel, és lassabban gyógyul. Mindezek hozzájárulnak a ráncosodási folyamathoz, de befolyásolja ráncaink mélységét és minőségét a genetika is.

rancok_ellen
Forrás: unsplash.com

A ráncosodást további tényezők gyorsíthatják:

  • életmódunk, táplálkozásunk

  • a dohányzás és alkoholfogyasztás mértéke

  • a napsugárzás

  • a folyadékpótlásunk

  • a mimikánk

Melyek a legjobb ránctalanító módszerek és hatóanyagok?

Retinoidok. Az A-vitamin származékok csodát tesznek a bőrrel, akár krém formájában, akár orvosilag (gyógyszer) jutnak a szervezetbe. A retinoidok bejuttatása az egyik leghatékonyabb módja az öregedés jeleinek csökkentésében, például az egyenetlen pigmentációnak, érdességnek és ráncosodásnak a javítására.

Alfa-hidroxi savak. Ezek az úgynevezett "gyümölcssavak", melyek magukban foglalják a glikolsavat és a tejsavat.

Antioxidánsok. Ezek közé tartozik az A-, C- és E-vitamin, valamint a béta-karotin. Az antioxidánsokat tartalmazó termékek védelmet nyújthatnak a napfény ellen, segítik a megújulást, a sejtvédelmet és finoman javítják a ráncokat is.

Hidratáló krémek. Átmenetileg kevésbé észrevehetővé tehetik a ráncokat, mivel visszaadják a bőr nedvességtartalmát.

Glikolsavas hámlasztás. A felületes hámlasztások kismértékben megváltoztathatják a finom ráncok intenzitását.

Mélyebb hámlasztás. Ezek a peelingek olyan összetevőket alkalmaznak, mint a fenol és a TCA (triklór-ecetsav), hogy mélyebbre hatoljanak a bőrbe. Ezek a mélyebb hámlasztások jobban kisimítják a finom vonalakat, ugyanakkor több irritációval is számolhatunk.

Lézeres fiatalítás. Az orvosok lézereket használhatnak a bőr kollagéntermelésének serkentésére, amely ezután feltölti a bőrt.

Ultrahang terápia. Ultrahangot használ noninvazív technikában az arc, a nyak és az áll bőrének megemelésére és feszesítésére. A mellkas területén lévő ráncok ellen is használható.

Injekciók. Egyes injekciók, köztük a botulinum toxin (Botox) ellazítják az izmokat, amelyek a homlokon ráncokat okoznak, de a szem körüli finom ráncokat is eltüntetik. A javulás több hónapig tart, ám az eredmény fenntartásához meg kell ismételni ezeket. Más injekciók ráncfeltöltőket tartalmaznak, amelyeket a bőrredőkbe fecskendeznek be, különösen a száj körül, a ráncok megjelenésének javítására.

Fotodinamikus fiatalítás (PDT) vagy fényterápia. Ez a terápia segíthet a napsugárzás okozta finom ráncok kezelésében.

Mikrodermabrázió . A dermabrázióhoz hasonlóan ez az eljárás is eltávolítja a bőrréteget egy forgó kefével, és serkenti a kollagénképződést a bőr mélyebb rétegeiben.

Forrás: https://www.webmd.com/beauty/wrinkles?fbclid=IwAR2RrDuxB0k_zAOU6p8AgSGQJ4_SvWsD_QKOABTZNcKknz0--PmfbF3L9S4#1
Borítókép forrása: unsplash.com