Ahogy egy seb gyógyul, a szövetek benövik a sebet, megvédik azt, és helyettesítik a sérült bőrt. Ez a rostos szövet képzi a heget. Lényegében a hegek a természet emlékeztetői a múltbeli sérülésekre.

A hegek kezelésére számos módszer, kozmetikum, tapasz létezik, de ezek csak az egyéni adottságainkhoz mérten képesek halványítani a gyógyuló szövetet. Akinek a bőre olyan szerkezetű, az sajnos heges marad. Ezért természetesen a szépészeti, plasztikai beavatkozások között is több hegkezelő eljárás van.

heg
Forrás: unsplash.com

A szakemberek általában a minimál-invazív technikákat javasolják elsőre. Ilyenek az injekciók (kortikoszteroid, bleomicin), a lézeres hegkezelés, dermabrázió, kémia hámlasztás, mikrotűzés vagy a krioterápia.

Ha ezek nem válnak be, elgondolkodhatunk a sebészeti beavatkozásokon. Azonban nem minden fajta heg kezelhető vagy tüntethető el ilyen módon sem, esetleg nem éri meg a szöveteket tovább roncsolni. A hegműtétek esetében vagy kimetszik a heget és újra varrják vagy csak a felületét kezelik, távolítják el. A hegsebészetre alkalmas típusok:

  • Felületi elszíneződések, aknés hegek

  • Hipertrófiás hegek

  • Keloid hegek

  • Kontaktúrák (rugalmatlan szövet keletkezik pl.égési sérülés helyén)

Amennyiben hegkezelési műtétben gondolkodunk, mindenképpen hasonlítsuk össze az erre specializálódott sebészek ajánlatait, és kérjünk ki akár többüktől szakvéleményt. Fontos, hogy az orvos és a páciens között meglegyen a “kémia” és a bizalom, még az ilyen kisebbnek mondható beavatkozások esetén is.

Forrás: https://www.healthline.com/health/plastic-surgery-for-scars
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.