Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága szerint 2018-ban már több mint 30 000 ember részesült ajaknagyobbításban az USA-ban, és ez a szám a 2000-es évek eleje óta minden évben folyamatosan növekszik. Hazánkban inkább a feltöltés a népszerű.

Az ajakfeltöltés és az ajakimplantátum nem ugyanaz. Előbbinél kollagént vagy hialuronsavat fecskendeznek az ajkak szövetébe, a bőr alá, így az teltebb lesz, és idővel ezek a természetes anyagok felszívódnak. Az implantátumok esetén testidegen anyagokat, szilikont vagy expandált politetrafluoretilén tesznek a szájba, de előfordul ajaknövelésre zsírszövet átültetés, sőt ismert a bőrszövettel való bővítés is.

ajakfeltoltes
Forrás: unsplash.com

Az ajakimplantátumok azoknál előnyösek, akiknek viszonylag szimmetrikusak az ajkaik, van elég ajakszövetük, hogy az rugalmasan rá tudjon tágulni a beültetett anyagra, és végleges megoldást keres az időszakos feltöltögetés helyett.

Sterilizálás és érzéstelenítés után az orvos a következő lépéseket teszi.

  • A száj mindkét sarkában metszést végeznek.

  • Egy bilincset helyeznek a bemetszésekbe, és egy zsebet (vagy alagutat) hoznak létre.

  • Az alagút létrehozása után a bilincs kinyílik, és az implantátum behelyezésre kerül.

  • A bilincset eltávolítják, az implantátum az ajak belsejében marad, és a metszést apró varratokkal zárják le.

  • Ha nincsenek szövődmények, a teljes műtét nagyjából 30 percet vesz igénybe, és utána az érintett hazamehet.

A gyógyulás néhány hétig tart, a szövetek elrendeződnek, hegesednek, és szerencsés esetben a szervezet nem akarja kilökni magából az idegen anyagot. Ezt elkerülendő antibiotikumot és gyulladásgátlót kell szedni, a szájra pedig nagyon vigyázni kell, hogy ne sérüljön a lábadozás alatt. Kerülni kell a hajolást, a fizikai megerőltetéseket.

Mind a feltöltésnek, mind az implantátumoknak vannak előnyei és hátrányai, meg persze kockázatai is. Fontos a jó szakember kiválasztása, és a minél szélesebb körű tájékozódás.

Forrás: https://www.healthline.com/health/lip-implants
Borítókép forrása: unsplash.com