Elérhetővé válnak a gyermekorvosok és védőnők számára a gyermeknövekedési információk, amelyek hozzájárulnak az egyes terápiás beavatkozások eredményességéhez.

Az újszülöttek, a kisgyermekek és serdülők testi fejlettségének megítélése a gyermekgyógyászati diagnosztika egyik alapeleme. Különösen fontos ez a gyermekendokrinológia esetében, ahol az érintett gyermekek aktuális fejlettségének objektív meghatározása a kivizsgálás szükségességének és a vizsgálati terv összeállításának meghatározója. Dr. Joubert Kálmán, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézet munkatársának vezetésével 1979-ben indult Országos Longitudinális Gyermeknövekedés-vizsgálat (OLGYV) eredményei alapján határozták meg

  1. a 3-18 éves gyermekek életkor szerinti testmagasság referenciaértékeit, amelyeket a mai napig használnak a gyermek növekedésével foglalkozó gyermekendokrinológusok, valamint
  2. a 0-18 évesek növekedési, fejlődési referencia-átlagai és percentilisei (például testmagasság, testtömeg, fejkerület, mellkaskerület) segítenek a gyermekorvosnak és a védőnőnek annak megítélésében, hogy a vizsgált gyermek fejlődése életkorának megfelelően alakul-e. 
gyermek_meres_fejlodes_tulsuly_koraszulott
Forrás: pixabay.com

Emellett a kis súllyal születettek és/vagy a koraszülöttek, továbbá a túlsúlyos/kövér újszülöttek fejlődésének és tápláltsági állapotának, valamint az ezzel összefüggő halálozások nyomon követése különösen fontos népegészségügyi szempont, hiszen arányuk folyamatosan emelkedik.

Borítókép forrása: pixabay.com