Európában először Magyarországon alkalmazzák a pajzsmirigydaganat vágás nélküli műtétének forradalmi innovációt jelentő eljárási módját.

A pajzsmirigy elégtelen működése minden alapvető emberi életfolyamatra hatással van, ezért a rákos elváltozás megfelelő kezelés létfontosságú. A szakorvosok az úgynevezett nyitott műtét nélküli technológiát a pajzsmirigy jóindulatú göbeinek és jóindulatú melldaganatok eltávolításánál már évek óta eredményesen alkalmazzák. Az egészségügyi csúcsinnovációnak számító, vágás nélküli műtéti technológia alkalmazása a rosszindulatú daganatok gyógyításában azonban jelentős áttörést hozhat. A pajzsmirigyrák, ugyanakkor szinte az összes daganattípus vágás nélküli műtéti, úgynevezett termoablációs kezelésének kifejlesztése céljából egy három éves kutatás kezdődött Magyarországon.

pajzymirigyrák
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A Közép-Kelet Európában elsőként Magyarországon nyílik lehetőség a rosszindulatú daganatok vágás nélküli eltávolítására. Már évek óta alkalmazzák a jóindulatú pajzsmirigy göb eltávolítására a hőkezeléses technológiát és a rádiófrekvenciás ablációt, most pedig lehetőség nyílik a rosszindulatú daganatok eltávolítására is az utóbbi módszerrel.

A rádiófrekvenciás ablációs kezelés lényege, hogy vékony tűvel megszúrják a pajzsmirigy rosszindulatú daganatos göbét, majd felmelegítik annak szövetét, ami által elpusztulnak a kóros sejtek. A járóbeteg ellátásként elvégezhető, folyamatos ultrahang képpel vezérelt hőablációs minimál-invazív eljárás ugyanolyan eredményes, mint a hagyományos műtéti eljárás, viszont nem marad heg és a műtéti szövődmények (például fertőzés, hosszabb gyógyulási idő) kockázata is jóval alacsonyabb, így a betegek számára nagyobb biztosságot jelent.

Forrás: Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet hírlevél
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.