Egy hazai kutatás eredményei szerint az egészséges életmód fontos szerepet játszhat a koszorúér-betegségek megelőzésében.

A koszorúér-betegségek kialakulásában a környezeti és genetikai tényezőknek is szerepük van. A Semmelweis Egyetem kutatói által végzett vizsgálat eredményei szerint a környezeti hatások jelentősebben befolyásolhatják a betegség kialakulását, mint az öröklődés, vagyis az egészséges életmód fontos szerepet játszhat a koszorúér-betegségek megelőzésében.

A mostani vizsgálattal az volt a szakemberek célja, hogy értékeljék a genetikai és a környezeti hatások szerepét ezen szívbetegség kialakulásában szív-CT-vizsgálat segítségével felnőttkorú ikerpárok esetében, akiknek a kutatás kezdetekor nem volt ismert koszorúér-betegsége. Az ikerpároknak a különböző klinikai vizsgálatokon kívül egy részletes kérdőívet is ki kellett tölteniük, amelynek segítségével a családi hátterüket és az életmódjukat (például milyen betegségeik voltak a szüleiknek, dohányoznak vagy sportolnak-e) is feltérképezték.

koszorúér-betegség életmód
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az eredmények azt sugallják, hogy a nem meszes plakkok kialakulásában nagyobb szerepe lehet az életmódnak és az egyéni környezeti tényezőknek, mint a meszes lerakódásoknál. Ez azt jelenti, hogy a koszorúér-betegségek megelőzésére már egészen fiatalkorban érdemes figyelmet fordítani.

A kutatás során azt is megfigyelték a szakemberek, hogy az egyik egypetéjű ikerpár esetében például, akiket gyermekkorukban szétválasztottak és csak 47 évvel később találkoztak újra, egymáshoz nagyon hasonló életkorban volt szívinfarktusuk, ami a genetikai hajlam teóriáját erősíti.

Forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok/2022/05/09/a-koszoruer-betegsegek-egeszseges-eletmoddal-megelozhetok/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.