Egy hazai kutatás eredményei szerint az egészséges életmód fontos szerepet játszhat a koszorúér-betegségek megelőzésében.

A koszorúér-betegségek kialakulásában a környezeti és genetikai tényezőknek is szerepük van. A Semmelweis Egyetem kutatói által végzett vizsgálat eredményei szerint a környezeti hatások jelentősebben befolyásolhatják a betegség kialakulását, mint az öröklődés, vagyis az egészséges életmód fontos szerepet játszhat a koszorúér-betegségek megelőzésében.

A mostani vizsgálattal az volt a szakemberek célja, hogy értékeljék a genetikai és a környezeti hatások szerepét ezen szívbetegség kialakulásában szív-CT-vizsgálat segítségével felnőttkorú ikerpárok esetében, akiknek a kutatás kezdetekor nem volt ismert koszorúér-betegsége. Az ikerpároknak a különböző klinikai vizsgálatokon kívül egy részletes kérdőívet is ki kellett tölteniük, amelynek segítségével a családi hátterüket és az életmódjukat (például milyen betegségeik voltak a szüleiknek, dohányoznak vagy sportolnak-e) is feltérképezték.

koszorúér-betegség életmód
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az eredmények azt sugallják, hogy a nem meszes plakkok kialakulásában nagyobb szerepe lehet az életmódnak és az egyéni környezeti tényezőknek, mint a meszes lerakódásoknál. Ez azt jelenti, hogy a koszorúér-betegségek megelőzésére már egészen fiatalkorban érdemes figyelmet fordítani.

A kutatás során azt is megfigyelték a szakemberek, hogy az egyik egypetéjű ikerpár esetében például, akiket gyermekkorukban szétválasztottak és csak 47 évvel később találkoztak újra, egymáshoz nagyon hasonló életkorban volt szívinfarktusuk, ami a genetikai hajlam teóriáját erősíti.

Forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok/2022/05/09/a-koszoruer-betegsegek-egeszseges-eletmoddal-megelozhetok/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.