Az Egészségügyi Világszervezet a fertőzési arányok csökkentésére tett intézkedések egyik alapvető eszközekének tekinti a vírus tesztelését. A különböző víruslaboratóriumi módszerek azonban különböző információt jelentenek az orvosok számára, ezért diagnosztikai szerepük is eltérő.

A SARS-CoV-2 kimutatása többféle diagnosztikai módszerrel történhet, nem mindegy azonban, hogy mit szeretnénk megtudni.

A fertőzöttek azonosítására jelenleg a vírus örökítőanyagának (RNS) polimeráz láncreakcióval (PCR) történő kimutatása a legjobb módszer. Az orr-vagy szájgaratüreg nyálkahártyájáról történő mintavétel speciális eszközt és ismeretet igényel, ezért csak védőfelszerelést viselő szakképzett személy végezheti el. A soklépéses, egymásra épülő folyamatból álló vizsgálat kizárólag molekuláris diagnosztikai laboratóriumban történhet. Az eredményre 24-48 órát kell várni.

A vírus egyes fehérjekomponenseit detektáló, antigénalapú gyorstesztek a PCR vizsgálatnál jóval olcsóbb és a vírus jelenlétét gyorsabban igazoló (kb. 15-20 perc), molekuláris diagnosztikai laboratóriumi hátteret nem igényló, viszont alacsonyabb érzékenységű vizsgálati módszer. Mivel az aktuálisan zajló fertőzés fennállását a negatív eredmény nem zárja ki, a megerősítéséhez PCR vizsgálatra is szükség van.

covid_koronavirus_teszt_diagnosztika
Forrás: pixabay.com

A már lezajlott fertőzést és az immunizáltsági állapotot jelző koronavírus ellen termelt antitestek szerológiai vizsgálatai (például automatizált antitest teszt) segíthetnek egyrészt a klinikai diagnosztikában, másrészt a tünetmentes fertőzöttek és a fertőzésen már átesett egyének felderítésében is. Sajnos a vizsgált személyek vérében található SARS-CoV-2 -specifikus korai (IgM) és késői (IgG) típusú ellenanyagok nem minden betegben jelennek meg, vagy ha megjelennek, az sokkal hosszabb időbe telik. A szerológiai vizsgálatok előnye, hogy alátámasztják a COVID-19 diagnózisát, a fertőzés korai fázisában történő mintavétel azonban álnegatív eredményt adhat.

A jelenleg történő diagnosztikai fejlesztések fókuszában a nyálból történő kimutatás, az önmintavételi eszközök és a kombinált (többfajta vírus kimutatására alkalmas) tesztek kidolgozása és tesztelése áll.

Források: mta.hu, nnk.hu
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.