Az ártalmatlan koronavírusok elleni erős antitestválaszok részben védelmet nyújtanak a SARS-CoV-2 ellen is.

A lakosság SARS-CoV-2-vel szembeni immunitása, amelyet akár fertőzéssel, akár védőoltással érnek el, kulcsfontosságú a COVID-19 világjárvány leküzdéséhez. Egy kutatócsoport most egy másik komponenst fedezett fel, amely hozzájárul a SARS-CoV-2 immunitáshoz – más, ártalmatlan koronavírusokkal szembeni korábbi antitestválaszokat. A kutatók szerint azok az emberek, akiknek erős immunválaszuk volt más humán koronavírusokkal szemben, bizonyos védelmet szereznek a SARS-CoV-2 fertőzéssel szemben.

Tanulmányukban a kutatók egy speciálisan kifejlesztett teszt segítségével elemezték a négy másik humán koronavírus elleni antitestszintet 825 szérummintában, amelyet a SARS-CoV-2 megjelenése előtt vettek. Ezenkívül megvizsgáltak 389 SARS-CoV-2-vel fertőzött donortól származó mintát. Ezeknek az elemzéseknek a számítógépes modellekkel való kombinálása lehetővé tette a kutatócsapat számára, hogy pontosan megjósolja, az antitestek mennyire kötődnek a behatoló vírusokhoz és semlegesítik azokat.

koronavírus immunitás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A kutatóknak sikerült kimutatniuk, hogy azok, akik elkapták a SARS-CoV-2-t, alacsonyabb antitestszinttel rendelkeztek a közönséges megfázást okozó koronavírusok ellen, mint a nem fertőzöttek. Ezenkívül az ártalmatlan koronavírusok elleni magas antitestszinttel rendelkező emberek kisebb valószínűséggel kerültek kórházba a SARS-CoV-2 fertőzés után. Az eredmény azt mutatja, hogy a humán koronavírusokkal szembeni erős antitestválasz növeli a SARS-CoV-2 elleni antitestek szintjét. Így valaki, aki immunitást szerzett az ártalmatlan koronavírusokkal szemben, jobban védett a súlyos SARS-CoV-2 fertőzésekkel szemben is. Ezt a fajta immunválaszt keresztreaktivitásnak nevezik, és ez a T-sejtes válaszoknál is előfordul, amely az immunrendszer „kiegészítő” vonala a fertőzések elleni védekezésben.

Egyelőre nem tudni, hogy ez a keresztreaktivitás az ellenkező irányba is működik-e. Még tisztázni kell, hogy a SARS-CoV-2 elleni immunitás – például oltással elért – védelmet nyújt-e más humán koronavírusok ellen is.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/exposure-to-harmless-coronaviruses-boosts-sars-cov-2-immunity/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.