Minden alkalommal, amikor eszünk, tápláljuk a bennünk élő mikrobáinkat. És amit esznek, az jelentős hatással van az egészségi állapotunkra.

Körülbelül 38 billió mikroba (baktérium, vírus, gomba) található a szervezetünkben, vagyis több mint amennyi emberi sejtünk van. Minden egyes ember esetében ezen mikrobák mikrobiomának nevezett sajátos összetétele fontos az általános egészségi állapot szempontjából.

Az egészséges mikrobioma védelmet nyújthat az anyagcsere-rendellenességek (például cukorbetegség) és a gyulladásos bélbetegségek ellen, de még a mentális és kognitív problémák (depresszió, demencia) is összefüggésbe hozhatók a bélben élő „jó” baktériumok rossz egyensúlyával. Egyes daganatos megbetegedések, sőt talán még az olyan autoimmun betegségek is, mint a lupus, a sclerosis multiplex és az 1-es típusú cukorbetegség, kapcsolódhatnak a rosszul táplált mikrobiomához. Napjainkra pedig a kutatók azt is felfedezték, hogy mire van szükségük a bélrendszerünkben élő mikrobáknak az egészségünk megőrzéséhez.

mikrobiom táplálása
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Utóbbi érdekében ezek a mikrobák fontos munkát végeznek - esszenciális vitaminokat és fehérjéket állítanak elő, lebontják a méreganyagokat és segítik az immunrendszert (védenek a betegséget okozó mikrobák ellen).

Mivel táplálhatók a hasznos mikrobák?

A mikrobáknak nyersanyagokra szükségük van a munkájuk elvégzéséhez. Más szóval rostokat, fenolokat, fermentált élelmiszereket és egészséges zsírokat tartalmazó ételeket kell fogyasztanunk.

A teljes kiőrlésű gabonák és a bab rostokat tartalmaz. A fenolok adják a gyümölcsök és zöldségek színét. Az erjesztett élelmiszerek közé tartozik a kimchi, a savanyú káposzta és a kefir. A zsírok esetében összpontosítsunk az omega-3-ra. A kutatók olyan olajokat javasolnak, amelyek gyümölcsből származnak gabona helyett, például olíva- és avokádóolajat. A diófélék és a zsíros halak omega-3 zsírokat is tartalmaznak.

Tehát ha egészségesek akarunk maradni, figyeljünk oda, mivel tápláljuk a mikrobákat!

Forrás: https://www.discovermagazine.com/health/what-to-feed-your-microbes
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.