Az új koronavírus RNS-ét, azaz magát a vírust mutatja ki legkorábban a fertőzést követő 1-3 nappal a garat nyálkahártyájából vett mintából a polimeráz-láncreakció teszt.

A SARS-CoV-2 örökítő anyagát (RNS) kimutató, úgynevezett reverz transzkriptáz - polimeráz láncreakció (RT-PCR) vizsgálat elvégzése a legjobb és legérzékenyebb diagnosztikai módszer az aktuálisan zajló COVID-19 fertőzés megítélésére.

A világjárvány során több millió tamponmintát vettek az orr- vagy szájgarat nyálkahártyáról. A vizsgálat biztonságosnak tekinthető annak ellenére, hogy a garat közelben  létfontosságú struktúrák (például szemüreg, koponyaalap, gazdag érrendszer) találhatók. Az egyes esetekről szóló jelentések és a klinikai megfigyelések azonban a súlyos szövődmények lehetőségét jelzik, ezért finn kutatók megvizsgálták a PCR-tesztek és a mintavételi szövődmények gyakoriságát és típusát.

orrvérzés PCR COVID
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A Helsinki Egyetemi Kórház Fül-orr-gégészet – Fej- és nyaksebészeti osztály sürgősségi részlegére 2020. március 1. és szeptember 30. között érkezett betegek kórtörténetét elemezték. A hét hónapos vizsgálati időszak alatt több mint másfél millió SARS-CoV-2 RT-PCR tesztet végeztek a Helsinki Egyetemen. A kutatók a 2.899 betegből nyolcnál - túlnyomórészt nőknél - azonosítottak mintavételi szövődményt: négynél az orrvérzés, négynél pedig a törött tampon volt a felvétel oka, melyek mindegyike közvetlenül a mintavétel után fordult elő. A betegek egyike sem szenvedett COVID-19 fertőzésben. A szakorvosok a törött tamponokat helyi érzéstelenítésben, endoszkóp segítségével távolították el. Az orrvérzés kezeléséhez gyógyszerekre, valamint érsebészeti műtéti eljárásra volt szükség. A vérzések fele potenciálisan életveszélyes volt és vérátömlesztést is igényelt.

Az eredmények alapján a PCR-tesztek speciális kezelést igénylő súlyos szövődményeinek kockázata rendkívül alacsony. A szövődmények megelőzése érdekében a szakemberek által történő helyes mintavételi technikával történő mintavétel létfontosságú.

Forrás: https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/fullarticle/2779393
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.