A sárgarépa az egyik legértékesebb és tápanyagban gazdag zöldség a világon, amelynek rendszeres fogyasztása az életünket is megmentheti.

A sárgarépa eredetileg Európa és Ázsia területeiről származik, őse a vadmurok, aminek gyökere jóval fásabb és vékonyabb volt, mint a mai répaféléké. A négyezer éves kultúrnövény a nemesítés hatására nagyobb lett, ízletesebb, kevésbé fásodó és rengeteg módon elfogyasztható. A sárgarépa valójában nemcsak narancsszínű lehet, az egészen halvány sárgától a cékla liláig ismertek fajtái, de Magyarországon a legelterjedtebb a narancssárga répatest.

sargarepa
Forrás: unsplash.com

A répa olyan gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és egyéb tápanyagokban, hogy azt felsorolni is nehéz. Éppen ezért nemcsak ímmel-ámmal kellene ennünk belőle, hanem napi szinten beépíteni az étkezésbe. Élettani és biokémiai hatásai lenyűgözőek.

  • Színét a rendkívüli antioxidáns tartalmának, a béta-karotinnak köszönheti. De van benne alfa- és gamma-karotin is. A béta- és alfa-karotin képes átalakulni A-vitaminná, ami a bőrünk, látásunk védelmét is szolgálja, de a hormonok szintézisében is szerepet játszik.

  • Maga a karotinok antioxidáns volta pedig nagyon erős hatást fejtenek ki az immunrendszerben, segítik a betegségek megelőzését, a felépülést, akár a legádázabb civilizációs betegségek esetén is hasznosak lehetnek a szervezetben.

  • Az antioxidánsok közül van még benne lutein, likopin és antocianin is, melyek mind az érzékszervek, a bőr, az immunrendszer támogatói és gátolják a daganatos sejtburjánzást.

  • A répa közel 90%-a víz, mellette pedig rengeteg rostot tartalmaz, ami kimondottan jó az emésztésnek, továbbá a rostok probiotikumként a bélflóránk hasznos baktériumainak táplálékai.

  • A rostok, mint a pektin segítenek a vér koleszterinszintjét is optimalizálni.

  • A répa szénhidráttartalma egészséges, vagyis hiába édes, nem fogunk tőle telítődni, és a legjobb fogyókúrás köretek közé sorolhatjuk (csakúgy, mint a többi gyökérzöldséget).

  • A répa igazi vitamindömping: az A-vitamin mellett sok benne a K-vitamin, a B6, a H-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, folsav, biotin. Mindezek miatt a szépség és a fiatalság megőrzésének záloga, az immunrendszer támogatója.

  • Tele van ásványi anyagokkal, melyek a szervezet minden sejt szinten zajló folyamatában jelen vannak: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, nátrium, cink.

  • A zöldség íze főként a glutaminsavnak és a többi szabad aminosavnak köszönhető. Az aminosavak a fehérjék alkotói, de egyéb biokémiai folyamatokban is szerepet játszanak, ezért nagyon fontos a bevitelük. A répa fogyasztásával ennek eleget tehetünk.

  • A répát ezerféle módon fogyaszthatjuk: nyersen, párolva, chipsre sütve, savanyúságként, reszelve mézzel, bébirépaként, főtten köretként stb.

A répával rokonságban áll a fehér répa, petrezselyem, zeller, pasztinák, sőt a kapor is. Ezek is gazdag tápanyagtartalmúak, így fogyasztásuk minél sűrűbben ajánlott, akár levesbe, akár sütve zöldségchipsként, vagy fűszerként házi vegeta alapanyagaként, köretekként.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/foods/carrots
Borítókép forrása: unspalsh.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.