A program célja, hogy felhívják a figyelmet a zöldség-gyümölcs fogyasztás egészségi előnyeire, a pozitív gazdasági hatásokra, és a jelentős mennyiségű zöldség-gyümölcs pazarlásra.

Teljeskörű kép az ágazatról

A FAO tavaly évvégi kiadványában minden szempontból áttekintette a zöldség-gyümölcs termelés és fogyasztás összes aspektusát, az egészségi előnyöktől kezdve a fenntartható termeléstől és kereskedelmen át a veszteség- és hulladékkezelésig, remélhetőleg megalapozva az ágazatban résztvevők, a szakpolitika közötti párbeszédet. A pandémia rávilágított a rövid ellátási lánc előnyeire és a helyi termelők fontosságára. A városok vagy a nagyvárosok közeli családi gazdaságoknak ez remek gazdasági lehetőség.

egészséges étrend
Forrás: pexels.com

Mennyi az annyi?

A zöldségek, gyümölcsök az egészséges étrend alappillérei. A hazai táplálkozási ajánlás szerint is napi min. 400 grammot, azaz közel fél kilogrammot javasolt fogyasztani belőlük. Ez a mennyiség egyértelmű egészségi előnyöket jelent.

Egészségi előnyök

Vitamin és ásványianyag szükségletünk jelentős részét belőlük fedezzük. Az antioxidáns tartalmuknak köszönhetően csökkentik az oxidatív stresszt, az esetleges gyulladásos folyamatokat, kedvezőek a szív- és érrendszernek, és védő hatásúak lehetnek bizonyos daganatos megbetegedésekkel szemben is. Emellett rosttartalmuk hozzájárul a megfelelő emésztéshez, és hozzásegítenek a megfelelő testtömeg eléréséhez/megtartásához is. Ezáltal számos civilizációs, ún. nem fertőző kórkép, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás előfordulása is csökkenthető.

Hatalmas pazarlás

A fejlődő országokban a zöldség-gyümölcsnek az 50 százaléka elvész a ellátási láncban valahol a termőhely és a fogyasztó között. A hulladékként végző zöldség-gyümölcs számottevő része tökéletesen fogyasztható állapotban kerül kidobásra, legtöbbször esztétikai kifogás miatt (azaz nem felel meg a standardoknak az átvevő kereskedőnél/multinacionális cégnél, mert kicsit kisebb, kicsit nagyobb, vagy nem tökéletesen szabályos az alakja).

zöldség, gyümölcs, vitaminok, egészséges étrend
Forrás: pexels.com

Gondoljunk bele, hogy egyetlen darab narancs megtermeléséhez nagyjából 50 liter vízre van szükség. Azaz, ha a szemétbe kerül a gyümölcs, azzal egyidőben pazaroljuk a vizet, a talajt és a többi erősforrást is, ami szükséges a megtermeléséhez.

Talán ennek az évnek köszönhetően kicsit más szemmel nézünk majd a tányérjainkra kerülő – lehetőleg minél többféle – zöldségre és gyümölcsre.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.