A cukor és só iránti vágyakozás oka részben fiziológiai, részben pszichológiai, részben pedig annak a környezetnek köszönhető, amelyben élünk.

1. Éheztetjük magunkat

Ha túl idő telik el evés vagy megfelelő mennyiségű kalória bevitele (például reggeli helyett elfogyasztott kávé, ebédre egy könnyű saláta) nélkül, a testünk a lehető leghamarabb „üzemanyagra” vágyik, vagyis finomított gabonákra és egyszerű cukrokra. Ezeket más néven üres szénhidrátoknak nevezik, és ide tartoznak a sós chipsek, a cukorkák és sütemények. A későbbi napszakban fogyasztva ezeket a kalóriákat zsírként tárolja a szervezet. De a cukor- és sófogyasztás kerülése szintén visszaüthet. Általában ezzel az emberek többsége egy idő után felhagy és folytatja ezek fogyasztását, ami gyakran túlzottabb mértékű falatozáshoz vezet.

2. Nem vesszük észre, hogy a cukor és a só függőséget okozhat

Egyrészt a cukros és sós ételek, élelmiszerek jó ízűek, másrészt a cukor felszabadítja például a dopamint és a szerotonint, amely jó érzéssel tölt el minket. Ez arra motivál bennünket, hogy nap, mint nap, újra és újra átéljük ezt a jó érzést. Néhány édes és sós étel és ital hihetetlenül addiktív, különösen a feldolgozott élelmiszerek. Idővel az édes és sós ételek iránt tolerancia alakul ki, így egyre többre van szükségünk, hogy megjutalmazzuk magunkat és „alapvetően” tápláljuk az ízlelőbimbóinkat. Ez ördögi kört hoz létre, mert az ízlelőbimbók arra vágynak, amivel általában táplálják őket.

édesség sós ételek
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Nem hallgatunk a testünkre

A kutatások azt mutatják, hogy ha fáradtak vagyunk, akkor nagyobb eséllyel fordulunk bármihez, amit éppen megkívánunk, hogy több energiát szerezzünk. Ha azon kapjuk magunkat, hogy gyakran fogyasztunk sós snackeket, a következő alkalommal, amikor ez megtörténik, figyeljük meg a stressz szintjét. A stressz ronthatja a mellékvesék nátriumszabályozó képességét, ami a só utáni vágyakozáshoz vezethet. Ha cukorbetegségben szenved, valószínűleg tudja, a túlzott éhség azt jelentheti, hogy a vércukorszintje túl magas vagy alacsony. Amennyiben édességre vágyik, először ellenőrizze a vércukorszintjét. Ha magas, igyon egy nagy pohár vizet vagy - ha orvosa előírja - adjon be magának inzulint. Ha pedig alacsony, egyen valamennyi szénhidrátot tartalmazó ételt.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/?s=3+Reasons+You+Crave+Sweet+or+Salty+Foods
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.