Az egyik legalattomosabb légzőszervi betegség a COPD, melynek hatására az érintett légzőfelülete fokozatosan elhal, és egyre nehezebb lesz az oxigénhez jutás.

A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség nemzetközi rövidítése, és sajnos egy igen komoly, halálos kimenetelű betegség. A gyulladásos folyamatok hatására a légutak beszűkülnek, a károsodás pedig visszafordíthatatlan. A hangsúly emiatt a megelőzésen és a korai diagnózison van.

copd dieta
Forrás: unsplash.com

A COPD tünetei a nehézlégzés, sípoló légvétel, fulladás, köhögés, köpetürítés. Mivel a háttérben a léghólyagok roncsolódnak, elhalnak, a tüdő légzőfelülete pedig csökken, így nincs mód a gyógyítására. Ha időben diagnosztizálják, akkor gyógyszerekkel és életmódbeli változtatásokkal szinten tartható és lefolyása lassítható.

A COPD életmódbeli változtatásainál elsődleges a helyes táplálkozás – ahogy a legtöbb krónikus betegség esetén. Egyrészt a COPD hatására meggyengül a szervezet, súlyvesztés lép fel, másrészt a nem megfelelő ételek ronthatják a szövetek gyulladt állapotát. Az étrend célja tehát a roborálás, a megfelelő tápláltsági állapot elérése és megtartása – a súlyvesztés megállítása és az energia visszanyerése. Olyan ételeket javasolt fogyasztani, melyek energia gazdagok, fehérjében gazdagok, nem puffasztanak. Ügyelni kell rá, hogy az étkezések gyakoribbak, de kis adagosak legyenek, és az egyes étkezések előtt mindig pihenjen a szervezet. Összegezve tehát kis mennyiségben magas energiatartalmú ételek fogyasztása a javallott.

A szénhidrát csökkentett étrend kevesebb gázképződéssel jár, ezért javasolt a COPD-ben szenvedőknek is. A magas fehérjetartalom ráadásul jót tesz az izmoknak is. Előre mutatóak az eredmények a ketogén és paleo-ketogén étrendeket illetően is. Ezek hasonlóan a rákos betegségeknél, azon alapulnak, hogy a szénhidrát központú energianyerés helyett a zsírt bontsa le a szervezet, és fellépjen az autofágia, ami az immunrendszer egy ősi, hatékony védekező mechanizmusa.

A COPD étrend törekszik a megfelelő kálium szint biztosítására is, hiszen ez az ásványi anyag segíti a légzést. Káliumban gazdag ételek az avokádó, a sötét zöld leveles zöldségek, spárga, cékla, paradicsom, banán.

Ha valaki fogyaszt szénhidrátokat, mindenképp a lassan bomló, összetett fajtákat részesítse előnyben, melyeknek magas a rosttartalmuk.

A gyümölcsök és zöldségek antioxidáns és vitamin tartalma általánosan fontos az immunerősítéshez, ezért ezek fogyasztása is javasolt. Inkább azokat kerüljük közülük, melyek tudvalevőleg puffadást okozhatnak.

A tejtermékek kerülendők, mert egyes megfigyelések szerint növelhetik a tüdőben képződő nyák mennyiségét.

A zsírokról nem kell lemondani, inkább a megfelelő arányt betartani. Fogyaszthatóak az állati húsok, belsőségek és zsiradékok, de jó, ha a növényi zsírok (olajok) is ott vannak, mert gyulladáscsökkentő hatásúak.

Forrás: https://www.healthline.com/health/copd/diet-nutrition
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.