A savanyú káposzta, kovászos uborka vagy csalamádé egészségre gyakorolt jótékony hatása ugyanannak az ősi eljárásnak köszönhető, melyet ma csak úgy emlegetünk: fermentálás.

A fermentálás nem más, mint az az eljárás, melyet évtizedekkel ezelőtt nagyszüleink még úgy hívtak, savanyítás. Lényege az erjedéssel szaporodó baktériumokban rejlik, melyek mindenféle adalékanyag nélkül hozzák létre a savanyított élelmiszerek jellegzetes, sós-fanyarkás ízét azáltal, hogy a zöldségekben lévő cukrokat alakítják át tejsavvá. Zsenialitása pedig abban áll, hogy ilyen módon hőkezelés és tartósítószer hozzáadása nélkül őrizhetjük meg a zöldségeket, azok teljes vitaminkészletével együtt.

Forrás: unsplash.com

Így jön létre a befőttesüvegbe zárt vitaminbomba, tele a bélflórát támogató pre- és probiotikummal, melyek amellett, hogy segítenek helyreállítani a jó baktériumok arányát a bélrendszerben, hatékonyan veszik fel a harcot akár az irritábilis bélszindrómával szemben is. De segítségünkre lehetnek olyan hétköznapi emésztési zavarok orvoslásában, mint a hasmenés, a gázképződés vagy a székrekedés. Régóta ismert, hogy a bélrendszer és immunrendszer szoros összefüggésben állnak, így fogyasztásukkal a fertőzésekkel szemben is ellenállóbbá válunk.

Azonban a fermentálás jótékony hatásait ma már kapszula formájában is élvezhetjük. Akár már napi egy fermentált multivitamin kapszula is biztosítja számunkra a legjobb minőségű, természetes forrásból származó mikrotápanyagokat, így a szintetikus vitaminkészítményekkel szemben – melyek gátolják más vitaminok felszívódását – úgy eredményeznek valóban energetizáló és immunerősítő hatást, hogy közben nem terhelik szervezetünket.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.