Az álgabonák növénytanilag nem tartoznak egy csoportba a gabonákkal, de felhasználási módjaik nagyrészt megegyeznek a hagyományos gabonákkal.

Gyakori kérdés, hogy ha valaki átváltana gluténmentes étrendre, mit ehet a hagyományos gabonák helyett. Az úgynevezett pszeudocereáliák segítséget jelenthetnek számukra, de a normál vegyes étrenden élőknek is érdemes megismerkedniük ezzel az alapanyagcsoporttal, mert könnyen tudják velük színesíteni a heti menüt.

Az álgabonák növénytanilag nem tartoznak egy csoportba a gabonákkal, de felhasználási módjaik nagyrészt megegyeznek a hagyományos gabonákkal: hántolva vagy lisztté őrölve lesznek részei az étrendünknek. Ide tartozik többek között a quinoa és a hajdina.

quinoa vegetariánus étrend, gluténmentes diéta
Forrás: pixabay.com

A hajdinát – bár napjainkban inkább reformélelmiszernek tekintik – valójában az 1400-as évek óta termesztik Magyarországon (korábban közönséges pohánka néven). Glikémiás indexe közepes (50-59%). Kálium-, foszfor- és magnéziumtartalma jelentős. B-vitaminokat és bioflavoidokat is nagyobb mennyiségben tartalmaz. Rendszeres fogyasztása kedvező bizonyos érbetegségek (például magasvérnyomás-betegség) megelőzésében és kezelésében. Fehérje- és aminosavtartalma kiemelkedő a gabonafélékhez képest, magas élelmirost-tartalma révén hatásosak lehetnek a székrekedés és egyes bélrendszeri daganatok megelőzésében. Ugyanakkor jó tudni, hogy olyan antinutritív összetevőket is tartalmaznak, amelyek a vashoz, kalciumhoz hozzákötődve rontják azok felszívódását.

Ételkészítésnél ki lehet vele váltani a rizst (például vagdaltakban, rakott ételekben), de gyakran fogyasztják kásaként is. Sütésre akkor jó, ha más, magas sikertartalmú liszttel keverjük.

A Dél-Amerikából származó quinoa esszenciális aminosavakban - főként metioninban, lizinben – gazdag, ezért a zöldség- és gabonafélékhez képest teljesebb fehérjeforrás. Gazdag forrása az ásványi anyagok közül a vasnak, a kalciumnak, a magnéziumnak, a cinknek és a foszfornak. A vitaminok közül E- és B-vitaminokat tartalmaz nagyobb mennyiségben.

Lisztté őrölve készíthetünk belőle kenyeret (de csak más, magas sikertartalmú liszthez keverve), de levesbetétnek is beválik. Használhatjuk köretnek, kásának, akár reggelire magvakkal, gyümölcsökkel kiegészítve. Főzve és párolva rizs helyett remek köret.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.