Egy svájci kutatás szerint a táplálkozásterápiával az alultáplált belgyógyászati betegeknél akár 20%-kal csökkenthető a halálozási arány.

A súlyos szövődményekkel kórházban kezelt COVID-19-ben szenvedő betegeknél például nagy szükség van a szakértő táplálásra, hiszen ezek a betegek akár hetekig lélegeztetőgépen lehetnek, így táplálkozni sem tudnak önállóan. 

Az alultápláltság kezeletlen esetben megnöveli a halálozás kockázatát. A betegek már gyakran a kórházba kerüléskor alultápláltak. A pandémia növeli az alultápláltak számát, és nemcsak a fertőzöttek között, hanem a krónikus betegek körében is, akik a jelenlegi helyzetben nem jutnak el szakorvoshoz és a betegségükből adódó étvágytalanság miatt csökken a testtömegük. Számos akut vagy krónikus betegség jár fogyással.

alultaplaltsag
Forrás: pixabay.com

A probléma az, hogy ez a testtömegvesztés zömében izomtömegvesztést jelent, ami akár 70%-a is lehet a teljes testtömegnek. A vázizom ilyen mértékű csökkenése pedig kedvezőtlenül hat a gyógyulásra, megnövelheti a szövődmények kialakulásának kockázatát és ebből következően a kórházi tartózkodás időtartamát.

Az időseknél és bizonyos betegeknél (például súlyos agyvérzést követően vagy az intenzív osztályos gépi lélegeztetés utáni időszakban) különösen oda kell figyelni, mert náluk még nagyobb hangsúlyt kell fordítani a megelőzésre, kezelésre.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének sajtóközleménye
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.