Az egészséges élethez, táplálkozáshoz egyre inkább hozzátartozik a fenntarthatóság kérdésköre is.

Magyarországon minden évben kb. 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek a mennyiségnek körülbelül harmada a háztartásokból kerül ki és a fele elkerülhető lenne. A kidobott, „elpazarolt” élelmiszer a pénztárcánkon kívül a környezetünknek is komoly megterhelést jelent.

A problémát felismerve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Európai Unió LIFE (L’Instrument Financier pour l’Environnement) Környezetvédelmi alprogramjának támogatásával indította el a „Maradék nélkül” nevű programját, amelynek fő célja a hazai élelmiszerpazarlás csökkentése volt, elsősorban a fiatalok, iskolások oktatásával, programok szervezésével, szemléletformálással.

egészséges étrend, diéta, pesztó
Forrás: pixabay.com

A kutatási eredmények képet adnak a lakossági élelmiszerhulladékról és a szemléletformálás eredményességéről. Az adatok segítségével megállapítható, hogy 2016 és 2019 között 4%-kal csökkent az egy főre eső éves élelmiszerhulladék mennyiség, amely jelenleg hozzávetőlegesen 65 kg.

Bár a program lezárult és 2021. február 25-én sor került a záró konferenciára, a munka tovább folytatódik. A cél, hogy alapvető normává váljon az élelmiszerpazarlás elkerülése.

Tippek az élelmiszerpazarlás csökkentésére:

  • Tervezzük meg a heti menüt
  • Bevásárlólistával menjünk vásárolni
  • Tudjuk a különbséget a „fogyaszthatósági” és a minőségmegőrzési idő között
  • Ha időben látjuk, hogy nálunk nem fog elfogyni, de még fogyasztható, adományozzuk rászorulóknak
  • Amennyiben van rá lehetőségünk, amit lehet komposztáljuk (városokban is léteznek közösségi komposztálók)
  • Gondoljuk át az ételrendelést, csak annyit rendeljünk, amennyit meg is eszünk
  • A maradékokból új fogásokat készíthetünk. Erre számtalan receptet találunk az interneten vagy kérdezzük meg az idősebb rokonokat barátokat, biztos tudnak ötletekkel szolgálni.
Forrás: maradeknelkul.hu
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.