Az elfogyasztott étel, élelmiszer összetétele befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását. De ez visszafele is működik: bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a tápanyagok felszívódását, hasznosulását.

Gyógyszer-élelmiszer interakción azokat a hatásokat értjük, amikor az elfogyasztott étel, élelmiszer összetétele befolyásolja bizonyos gyógyszerek hatását. De ez visszafele is működik: bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják adott tápanyagok felszívódását, hasznosulását. Ezek jellemzően hosszú időn keresztül, rendszeresen szedett gyógyszerek (általában többfélét) esetében fordulhatnak elő.

Az interakciót befolyásolhatja többek között a tápláltsági állapot, az életkor, a társbetegségek, a hormonok, a hatóanyagok és a gyógyszerforma (folyadék, tabletta, kúp, stb.).

Az egyik legfontosabb interakció a véralvadásgátlók egyik nagy csoportját, a K-vitamin antagonistákat (kumarin-típusú véralvadásgátlók) érinti, ide tartozik a Syncumar.

A véralvadáshoz szükséges egyik fehérje a protrombin, melynek szintéziséhez K-vitamin szükséges. A Syncumar gátolja a K-vitamin hatását, így akadályozza a véralvadást (például a trombózis megelőzését). A gyógyszer adagolása egyénre szabott, így egyaránt elkerülhető a vérzékenység és a vérrög kialakulása. Bizonyos élelmiszerek magas K-vitamin tartalmuk miatt rontják a Syncumar hatását, ezért elengedhetetlen, hogy amennyiben ezt a gyógyszert szedjük, tudjuk, milyen élelmiszert fogyaszthatunk, és milyet nem. Ezt általában már a gyógyszeradag beállításakor, a kórházban megtanítják. 

gyógyszer tabletta
Forrás: pexels.com

A 100 µg/100g K-vitamin tartalmú élelmiszerek mérsékelten fogyaszthatók. Arra kell ügyelni, hogy a bevitelük lehetőleg egyenletes legyen, mert befolyásolhatják a gyógyszer hatását.

Ide tartozik: kakukkfű, friss petrezselyemzöld, fodros kel, spenót, bazsalikom, fejes saláta, metélőhagyma/snidling, újhagyma, kelbimbó, brokkoli, margarinok, növényi olajok, majonéz, salátaöntetek

A 10-99 µg/100g K-vitamin tartalmú élelmiszerek a szokásos mennyiségben fogyaszthatóak:

Ide tartozik: spárga, fejes káposzta, kelkáposzta, aszalt gyümölcsök, pörkölt olajos magvak, ecetes uborka, lilakáposzta, zeller, póréhagyma, avokádó, zöldborsó, uborka, karfiol, zöldbab, szőlő, sárgarépa, étkezési paprika, érett paradicsom és paradicsomkonzerv, bab, ribizli, áfonya.

A 1-9 µg /100g K-vitamin tartalmú élelmiszerek nem befolyásolják a gyógyszer hatását.

Ide tartozik: vaj, napraforgóolaj, padlizsán, sajtok, burgonya, fokhagyma, retek, sütőtök, vöröshagyma, cékla, túró, kukorica, húsok, halak, gabonafélék, pékáruk.

Az alkohol fogyasztása K-vitamin antagonista véralvadásgátló szedése mellett tilos!

Forrás: https://semmelweis.hu/gytk/files/2019/10/Gy%C3%B3gyszereim_5xM_2_kiad.pdf
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.