Az elfogyasztott étel, élelmiszer összetétele befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását. De ez visszafele is működik: bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a tápanyagok felszívódását, hasznosulását.
Gyógyszer-élelmiszer interakción azokat a hatásokat értjük, amikor az elfogyasztott étel, élelmiszer összetétele befolyásolja bizonyos gyógyszerek hatását. De ez visszafele is működik: bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják adott tápanyagok felszívódását, hasznosulását. Ezek jellemzően hosszú időn keresztül, rendszeresen szedett gyógyszerek (általában többfélét) esetében fordulhatnak elő.
Az interakciót befolyásolhatja többek között a tápláltsági állapot, az életkor, a társbetegségek, a hormonok, a hatóanyagok és a gyógyszerforma (folyadék, tabletta, kúp, stb.).
Az egyik legfontosabb interakció a véralvadásgátlók egyik nagy csoportját, a K-vitamin antagonistákat (kumarin-típusú véralvadásgátlók) érinti, ide tartozik a Syncumar.
A véralvadáshoz szükséges egyik fehérje a protrombin, melynek szintéziséhez K-vitamin szükséges. A Syncumar gátolja a K-vitamin hatását, így akadályozza a véralvadást (például a trombózis megelőzését). A gyógyszer adagolása egyénre szabott, így egyaránt elkerülhető a vérzékenység és a vérrög kialakulása. Bizonyos élelmiszerek magas K-vitamin tartalmuk miatt rontják a Syncumar hatását, ezért elengedhetetlen, hogy amennyiben ezt a gyógyszert szedjük, tudjuk, milyen élelmiszert fogyaszthatunk, és milyet nem. Ezt általában már a gyógyszeradag beállításakor, a kórházban megtanítják.
A 100 µg/100g K-vitamin tartalmú élelmiszerek mérsékelten fogyaszthatók. Arra kell ügyelni, hogy a bevitelük lehetőleg egyenletes legyen, mert befolyásolhatják a gyógyszer hatását.
Ide tartozik: kakukkfű, friss petrezselyemzöld, fodros kel, spenót, bazsalikom, fejes saláta, metélőhagyma/snidling, újhagyma, kelbimbó, brokkoli, margarinok, növényi olajok, majonéz, salátaöntetek
A 10-99 µg/100g K-vitamin tartalmú élelmiszerek a szokásos mennyiségben fogyaszthatóak:
Ide tartozik: spárga, fejes káposzta, kelkáposzta, aszalt gyümölcsök, pörkölt olajos magvak, ecetes uborka, lilakáposzta, zeller, póréhagyma, avokádó, zöldborsó, uborka, karfiol, zöldbab, szőlő, sárgarépa, étkezési paprika, érett paradicsom és paradicsomkonzerv, bab, ribizli, áfonya.
A 1-9 µg /100g K-vitamin tartalmú élelmiszerek nem befolyásolják a gyógyszer hatását.
Ide tartozik: vaj, napraforgóolaj, padlizsán, sajtok, burgonya, fokhagyma, retek, sütőtök, vöröshagyma, cékla, túró, kukorica, húsok, halak, gabonafélék, pékáruk.
Az alkohol fogyasztása K-vitamin antagonista véralvadásgátló szedése mellett tilos!