A máj sokat tesz az egészség megőrzéséért, különösen a szervezet szűrőjeként a méreganyagok eltávolításával.

De ha túlterhelődik (például rendszeres alkoholfogyasztás, krónikus vírusfertőzések, túl hosszú ideig tartó egészségtelen táplálkozás), akkor májbetegségek is kialakulhatnak. A májelégtelenségben szenvedőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki májrák, a legtöbben azonban nincsenek tisztában azzal, hogy mi okozza a májelégtelenséget, még kevésbé a tünetekkel. Íme, a májelégtelenség négy leggyakoribb jele és a lehetséges kezelési módok:

1. Folyadékvisszatartás

Ez a májbetegség leggyakoribb tünete, a cirrózisban szenvedők 50 százalékánál jelentkezik. Ez egy olyan kóros állapot, amikor a hegszövet helyettesíti az egészséges májszövetet. A felgyülemlett folyadék puffadást okozhat a hasban vagy a lábakban. Ez akkor fordul elő, ha magas vérnyomás alakul ki a máj vénáiban, vagy ha a máj nem képes albumint termelni, egy olyan fehérjét, amely megakadályozza, hogy a folyadék a véráramból a szövetekbe szivárogjon.

Kezelési lehetőségek: Az alacsony nátriumtartalmú diéta segíthet enyhíteni az enyhe folyadékvisszatartást. Mérsékelt-súlyos retenció esetén kezelőorvosa vizelethajtókat írhat fel.

2. Sárgaság

Ez az állapot sötétebb vizeletet és sárgás árnyalatot okoz a bőrön vagy a szemfehérjén. Akkor jelenik meg, amikor a bilirubin, a vörösvérsejtek lebomlásakor képződő pigment felhalmozódik a véráramban. Az egészséges máj felszívja a bilirubint és epévé alakítja. Ezután a szervezet a széklettel választja ki.

Kezelési lehetőségek: A sárgaság a súlyos májelégtelenség jele, ami májátültetéssel kezelhető.

májbetegség jelei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Vérzés

A cirrózis lehetőséget teremt a vérzésre. A májzsugorodás miatt a vér megpróbál kerülőutakat találni. Ennek eredménye, hogy vér jut a lépbe, amely megnagyobbodik. Visszerek alakulhatnak ki a nyelőcsőben és a gyomorban, és ezek a megnagyobbodott vénák is könnyen vérezhetnek. Az egészséges máj véralvadási fehérjéket termel. A beteg máj azonban nem tud, és vérzés következik be. Az alacsony vérlemezkeszám miatt gyakoribb az orr- és az ínyvérzés.

Kezelési lehetőségek: Ha vért hány, azonnal menjen az ügyeletre. Súlyos vérzés esetén sztentet ültethetnek be, amely összeköti a májban a be- és kifutó vénákat, és új útvonalat hoz létre a vér számára.

4. Zavartság

Ha a máj nem képes kiszűrni a méreganyagokat, azok eljuthatnak az agyba. Az ebből eredő állapot zavartságot, memóriazavarokat, letargiát és kómát okozhat.

Kezelési lehetőségek: A szokásos kezelés a hashajtó laktulóz, ami megköti a méreganyagokat a vastagbélben, és kiöblíti azokat, mielőtt azok a véráramba kerülnének.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.