Számos embernél a negatív érzelem – beleértve a haragot, a szomorúságot és a stresszt – rossz étkezési szokások kialakulásához vezethet.

A problémát az jelenti, hogy a jó közérzetet keltő ételek, amelyekhez fogyaszt rosszkedv esetén, valójában rosszabbá tehetik a közérzetet. Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyek segítenek abban, hogy érzelmei hosszú távon ne vezessenek rossz táplálkozási szokások kialakulásához.

1. A kiváltó ok megtalálása

Egy rossz munkanap vagy veszekedés egy baráttal rövid távú probléma, de az érzelmi evés nagyobb problémákból is fakadhat. Ide tartozik a krónikus stressz, a hosszú távú harag, a depresszió és más aggályok. Ha ezek érvényesek Önre, hasznos lehet a tanácsadás igénybevétele, a stresszkezelés, a testmozgás és más technikák. A legfontosabb azonban az, hogy meg kell határoznia az érzelmi evés valódi forrását.

2. Kérdezze meg önmagától, hogy miért eszik

Amikor a hűtőszekrényhez, a kamrához vagy az automatához sétál, álljon meg, és tegyen fel egy egyszerű kérdést: „Tényleg éhes vagyok?

A szakemberek azt javasolják, hogy értékelje az éhségérzetét egy 1-től 5-ig terjedő skálán, ahol az 1 azt jelenti, hogy egyáltalán nem éhes, az 5 pedig azt, hogy annyira éhes, hogy azt az ételt is megenné, amelyet a világon a legjobban utál.

érzelmi evés stressz
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ha az éhség a hármas vagy négyes szinten van, 15 percen belül egyen valamilyen egészséges, nassolnivalót, vagy 30 percen belül egy egészséges ételt. Ha ennél alacsonyabb az éhségérzete, próbáljon ki valamilyen alternatív tevékenységet (például igyon meg egy csésze gyümölcsös gyógyteát vagy menjen sétálni).

3. Egészséges nassolnivalók

Ha nincs a keze ügyében egy óriási zacskó zsíros chips, nem eheti meg az egész zacskónyit. Ez jó, mert a feldolgozott ételek túlfogyasztása megemelheti a stresszhormon, a kortizol szintjét.

Ha sós rágcsálnivalóra vágyik, inkább pattogatott kukoricát készítsen (csak sóval és olajjal). Ennek fogyasztása növeli a szerotonin, vagyis a jó közérzet hormon szintjét, de antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert, és sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a chips. A pörkölt csicseriborsó egy másik nagyszerű opció, amely fehérjével és rostokkal is feltölti a szervezetét.

Ha édesszájú, ne feledje: a hirtelen magas vércukorszint gyorsan lecsökken, ami a későbbiekben fokozott sóvárgáshoz vezethet. A kedvenc cukorka vagy sütemény alternatívájaként fogyasszon inkább édes gyümölcsöket.

4. Válasszon stresszcsökkentő ételeket

Elgondolkozott már azon, miért kínálnak az emberek forró teát érzelmi helyzetekben? A tea gyakran tartalmaz hasznos antioxidánsokat. A zöld tea, a matcha tea és a fehér tea L-teanin nevű aminosavat tartalmaz, amely segíthet csökkenteni a stresszt.

Ha hajlamos késő este nassolni, próbálja ki a sötét cseresznyét. Nemcsak édes alternatíva, de hozzájárul a melatonin természetes szintjének növeléséhez is, ami segít az alvásban. Hasonlóképpen, a lazac és más, omega-3 zsírsavakban gazdag halak is segíthetnek az alvásban.

5. Vigyen magával előre becsomagolt ételeket

Ha hajlamos vagy a stressz okozta nassolásra, ne egyen élelmiszert közvetlenül a csomagolásból. Ehelyett előre adagolja zacskóba vagy dobozba az olyan harapnivalókat, mint például a dió, a pattogatott kukorica vagy a szeletelt zöldségek.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.