A daganatoktól a stresszig számos oka lehet a bélmozgások megváltozásának. A legfontosabb az, hogy tudjuk, mire kell figyelni és mit jelenthetnek a jelek.

Az alábbi 5 jelre érdemes figyelni:

1. Nincs normális bélmozgás

Az emberek mások, így a bélmozgásuk is eltérő. A széklet mérete, alakja és állaga személyenként változik. Érdemesebb inkább a változásra figyelni. Eddig naponta volt széklet, de mostanában jellemzőbb a székrekedés? Korábban szilárd volt a széklet, de egy ideje már hígabb? Minden tartós, észrevehető, jelentősebb változás esetén érdemes orvoshoz fordulni.

2. A vér figyelmeztető jel

A vér a polip vagy a vastagbélrák jele lehet, de jóindulatú elváltozások (például aranyér, anális repedések) is okozhatják. Ha a székletben visszatérő módon van vér, mindenképpen orvosi vizsgálatra van szükség. Ha a vér mellett megmagyarázhatatlan fogyás, láz és hidegrázás is tapasztalható, ezek a bél rendellenességeire utaló "riadó" tünetek.

bélmozgás változásai
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Néha a méret okoz gondot

Ha korábban „vastagabb” volt a széklet, de mostanában inkább „vékony”, fel kell keresni az orvost, mivel a vastagbélrák bizonyos típusaiban a bél beszűkül. A vékonyabb széklet még nem jelenti egyértelműen a rákot, de ha tartóssá válik, az orvos vastagbéltükrözést (kolonoszkópia) rendelhet el annak kizárására.

4. A következetesség is számít

Hasmenése időnként mindenkinek van, ami esetleg fertőzésre vagy ételmérgezésre utalhat. De ha korábban a szilárd széklet volt a jellemző, és mostanában gyakoribb a hasmenése, akkor ez egy gyulladásos bélbetegség (például Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás) jele is lehet, különösen akkor, ha más tünetekkel jár, beleértve a hasi fájdalmat, a véres székletet és a fogyást.

5. A stressz is okozhat változást

A test reagál a körülötte zajló dolgokra, így a stressz és a megoldatlan problémák a bélműködésre is hatással lehetnek. Ha a székletürítési szokások drasztikusan megváltoztak, és az egyéb okokat kizárták, akkor a stressz lehet a probléma kiváltója.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.