A giardiasis a gyermekek leggyakoribb emésztőrendszeri parazitafertőzése, mely súlyos esetben felszívódási zavarokat és fejlődésbeli elmaradást okozhat.

A fejlődő országokban, a rosszabb higiénés körülmények között élőknél gyakrabban fordul elő. A fejlett országokban a leggyakoribb parazitafertőzés. A fertőzés kiváltó kórokozó leggyakrabban a szennyezett víz (például uszoda, patak), ritkábban élelmiszerek (például mosatlan gyümölcs) közvetítésével jut be az emberi szervezetbe, de direkt kontaktussal (például pelenkacsere, állatok simogatása, oro-anális szexuális együttlét) is átadható. A fertőzés után kb. 1-3 héttel jelentkeznek a tünetek. A fertőzőképesség a tünetek kezdetététől azok elmúlásáig tart. A fertőzés után nem alakul ki immunitás, a betegek a későbbiekben bármikor újrafertőződhetnek. Leggyakrabban a nyári hónapokban fordul elő, amikor jóval több szabadtéri rekreációs tevékenységet végzünk.

Kórokozó

A Giardia lamblia (újabb nevén Giardia intestinalis vagy Giardia duodenalis) nevű egysejtű parazita, mely megtalálható a széklettel szennyezett talajban, vízben és az ezekkel kontaminálódott élelmiszerek felületén. Ellenálló képessége nagy, a vezetékes ivóvíz klórozása sem pusztítja el (ha szennyvíz jut az ivóvízhálózatba, járványt okozhat). A pete a szájon keresztül jut a szervezetbe. A vékonybél falán megtelepedve kifejlett parazitává alakul, szaporodni kezd és elszívja a tápanyagokat a fertőzött beteg elől.

Tünetek

A felnőttek általában tünetmentesen esnek át a fertőzésen. Gyermekeknél a fő tünet a hányinger, a puffadás,  a hasi görcs, a fokozott bélgáz-képződés és a bűzös, zöldes színű, nagy mennyiségű hasmenéses széklet. A tünetek 3-4 nap alatt maguktól megszűnnek, rosszabb esetben azonban a beteg vékonybelében hónapokig, akár évekig is megtapad a parazita, így a betegség krónikus formába megy át. A tartóssá váló hasmenés következtében felszívódási zavarok (pléldául fogyás, laktóz intolerancia) és hiánybetegségek (például fehérjehiány, A- és B12 vitaminhiány) alakulhatnak ki, súlyosabb esetben pedig a gyermek fizikai és mentális fejlődése lelassul.

Vizsgálatok

Általános orvosi vizsgálat és a széklet mikrobiológiai vizsgálata (parazitaciszták jelenléte vagy antigén/DNS kimutatása) szükséges.

emésztőrendszeri parazitafertőzés
Forrás: pixabay.com

Kezelés

Paraziták elleni készítményekkel történik. A hasmenés miatt szükség van az elvesztett folyadékmennyiség és ásványi anyag pótlására, valamint a krónikus állapot következtében kialakuló betegségek gyógyítására.

Megelőzés

A személyi higiéné (például rendszeres kézmosás, a végbélnyílás lemosása legalább napi egy alkalommal, ágy- és fehérnemű gyakori cseréje) betartása, az élelmiszerek megfelelő előkészítése (például a zöldség- és gyümölcsfélék fogyasztás előtti alapos mosása, nem kellően hőkezelt húsok fogyasztásának kerülése), a természetes vizek (például patak) ivásának mellőzése, a háziállatok rendszeres parazitaellenes kezelése, valamint a környezet szennyvíztől való védelme (például körülkerített játszótér) alapvető fontosságú.

Forrás: https://www.cdc.gov/parasites/giardia/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.