A bélrendszerünk hihetetlen összetettsége és annak kihatása az általános egészségi állapotunkra mindig fontos kutatási terep az orvoslásban.

Számtalan tanulmány igazolta a belek egészségének az immunrendszerrel, a hangulattal, a mentális egészséggel, az autoimmun betegségekkel, az endokrin rendellenességekkel, a bőr állapotával és a rákkal való összefüggését.

Volt idő, amikor az emésztőrendszert egy egyszerű szervrendszernek tetkintették, egy "hosszú csőnek", amiben a táplálék megemésztődik, felszívódik, majd kiürül. A „bél mikrobiom” kifejezés azokra a mikroorganizmusokra utal, melyek a beleinkben élnek. Egy ember emésztőrendszerében körülbelül 300-500 ilyen baktériumtörzs él, melyek a szervezet működésére miatt szükségesek.

Modern világunkban számos tényező, például a megnövekedett stressz, a kevés alvás, a feldolgozott és cukorban gazdag ételek fogyasztása, valamint a túlzott antibiotikum-használat károsíthatja az emésztőrendszer mikrobiomját. Ezek hosszútávon pedig súlyosabb betegségekké fajulhatnak, ezért fontos, hogy odafigyeljünk az intő jelekre.

Gyomorproblémák

Felfúvódás, túlzott gázképződés, székrekedés, hasmenés és gyomorégés – mind az emésztőrendszer problémájára utalnak, melyet elkerülhetünk a kiegyensúlyozott étkezéssel.

Cukorban gazdag étkezés

Ha túl sok cukrot eszünk, az csökkentheti a „jó” baktériumok számát a beleinkben, az egyensúly felborulása pedig még nagyobb cukor utáni vágyat eredményez. Ez pedig hosszútávon gyulladásokat, bélproblémákat okoz.

Nem szándékos fogyás vagy hízás

Ha nem változtattunk az étkezésünkön vagy kezdtünk el sportolni, de mégis hízunk vagy fogyunk, az is a belek problémájára utaló jel lehet. Egy kiegyensúlyozatlan bélflóra azt is okozhatja, hogy a testünk képtelen feldolgozni a tápanyagokat és elraktározni a zsírt.

Alvásproblémák vagy folytonos fáradság

A beleink az alvásunkra is kihatnak, inszomniát vagy más alvásproblémákat is okozhatnak, mivel a hangulatért és az alvásért felelős szerotonin nevű hormon nagy része ott termelődik.

bőr
Forrás: pexels.com

Bőrproblémák

Az ekcémának is köze van a táplálkozáshoz, például úgy, hogy a belekben található gyulladás (rossz étrend vagy allergia) miatt egyes fehérjék „kiszivároghatnak” onnan, ami olyan bőrproblémákhoz vezet, mint az ekcéma.

Autoimmun betegségek

A klinikai kutatások sorra találnak bizonyítékokat arra, hogy a belek az immunrendszert is befolyásolják, így a már említett gyulladás következtében autoimmun betegség is létrejöhet, mely során a szervezet saját magát támadja meg.

Ételintoleranciák

Az ételintolerancia során a szervezetünk nehezen képes megemészteni és feldolgozni egy-egy adott tápanyagot vagy élelmiszert (nem összekeverendő az ételallergiával). Az az általános vélekedés, hogy a bélrendszer baktériumainak csökkenése okozza ezt a betegséget, melynek tünete a felfúvódás, a hastájéki fájdalom, a hasmenés és a székrekedés.

Forrás: https://www.healthline.com/health/gut-health
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.