A vastagbél által „alkotott” széklet a szervezet egyik módszere, hogy megszabaduljon a felesleges anyagoktól.

A széklet színének és állagának változása megmutathatja, hogy mi történik az emésztőrendszerben.

Darabos széklet

A kemény és darabos széklet valószínűleg csak a székrekedés jele. A vastagbél a víz felszívásával segíti a hulladék koncentrálását, tömörítését. Ha a vastagbél izomösszehúzódása nem megfelelő, a vastagbélben maradt felesleges anyagok még koncentráltabbá válnak, ami keményebb székletet eredményez.

Színváltozások

Az egyik leggyakoribb probléma a széklet színének a megváltozása, amit leginkább az elfogyasztott ételek és a vastagbélben élő baktériumok befolyásolnak. Nagyon sok ételfesték van, amit megeszünk és megiszunk, így ezektől természetesen a széklet színe is megváltozik. A széklet színének megváltozása általában nem okoz aggodalmat, kivéve, ha fekete vagy véresnek tűnik, ami az emésztőrendszer egyéb, súlyosabb problémáit jelezheti.

Szurokszéklet

A fekete széklet leggyakoribb oka a vaspótlók vagy a bizmutot tartalmazó gyógyszerek szedése. Ez azonban azt is jelezheti, hogy valahol a gyomor-bél traktusban (például a gyomorban vagy a vékonybélben) vérzés alakult ki, ami mielőbbi orvosi ellátást igényel.

széklet változása
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Olajos vagy zsíros széklet

Ha a széklete olajosnak tűnik, zsíros állagú és nehezen öblíthető le, ez azt jelezheti, hogy teste nem képes megfelelően megemészteni a zsírt. Az állagváltozás oka lehet fertőzés, lisztérzékenység (a tápanyagok nem emészthetők meg) vagy a hasnyálmirigy betegsége, például hasnyálmirigyrák vagy hasnyálmirigy-gyulladás.

Ceruzavékonyságú széklet

A csak ritkán előforduló vékony széklet nem okoz aggodalmat. Valószínűleg a vastagbél izomösszehúzódásai eredményezik, amivel elősegíti a felesleges anyagok koncentrálását. Ha hirtelen és következetesen megváltozik a széklet vastagsága, az azt jelentheti, hogy a vastagbél eltömődött. Ezen esetben mielőbb keresse fel az orvosát.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.