Bizonyos esetekben komoly emésztőrendszeri problémákat okoz a gyümölcsfogyasztás.

A gyümölcs és zöldségek fogyasztása az egészséges étrend egyik alapja, nem is lehet eleget hangsúlyozni, hogy együnk mindennap (a táplálkozási ajánlások szerint 400g/nap a kívánt mennyiség). Azonban vannak olyan esetek, amikor a zöldség- és gyümölcsfogyasztás a bennük található fruktóz felszívódási zavara miatt kellemetlen problémákkal jár.

Fruktóz – a legédesebb cukor

Az ún. egyszerű cukrok közé tartozó szénhidrát, a fruktóz, vagy közismert nevén gyümölcscukor 30-50%-kal édesebb a répacukornál. Táplálékainkban önállóan vagy összetett szénhidrátok részeként van jelen. Például a szacharóz (répacukor) is egy-egy molekula glükózból és fruktózból épül fel.

A kiegyensúlyozott táplálkozás körülbelüll 10 g fruktózt tartalmaz naponta. Az emberek mintegy felénél napi 50 g körüli vagy azt meghaladó fruktóz elfogyasztása emésztőrendszeri tüneteket okoz. 

A fruktózt az élelmiszeripar is előszeretettel használja: sütemények, kekszek, müzlik, müzliszeletek, reggeliző pelyhek, üdítőitalok, csökkentett szénhidráttartalmú termékek, cukorbetegeknek szánt élelmiszerek összetevőjeként (például glükóz-fruktóz szirup, invertcukor). Az ilyen élelmiszerek rendszeres fogyasztásával több fruktózt fogyasztunk el, mint a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel!

Felszívódási zavar

A fruktóz malabszorpció egy - általában átmeneti - emésztési zavar. A hagyományos módon a gyümölcscukor a vékonybélből szívódik fel, malabszorpció esetén azonban egy része tovább halad a vastagbélbe, ahol a bélbaktériumoknak köszönhetően elkezd „erjedni”. Ennek köszönhetően jelentkeznek a kellemetlen tünetek: hasi görcsök, puffadás, hasmenés.

Hidrogén kilégzési teszttel lehet diagnosztizálni.

Kezelés

A tünetek az egyén toleranciájától függnek, azaz betegenként eltér, hogy ki mennyi fruktózt tud problémamentesen elfogyasztani. A diéta során az első hetekben csökkentett fruktóztartalmú étrend javasolt. A tolerálható gyümölcscukor mennyiségét igyekezzünk friss, alacsonyabb fruktóztartalmú zöldség és gyümölcs révén elfogyasztani, és az egyéb magas fruktóz tartalmú élelmiszereket kerüljük.

fruktóz malabszorpció, diéta, emésztőrendszer
Forrás: pexels.com

Magas fruktóztartalmú – ezért egy ideig kerülendő - gyümölcsök: alma, őszibarack, kajszibarack, körte, füge, datolya, cseresznye, szilva, mangó, sárgadinnye, görögdinnye. A zöldségek közül a sütőtök.

Az aszalt és a kandírozott gyümölcsök, gyümölcskészítmények (lekvárok, szörpök, gyümölcslevek, smoothiek, stb.) fogyasztása kerülendő. Szintén tiltólistás a fruktózzal, kukoricasziruppal, glükóz-fruktóz sziruppal, invert- és izocukorral, szorbittal és egyéb cukoralkoholokkal édesített élelmiszeripari termékek fogyasztása. Problémát okozhat még az inulin tartalmú csicsóka, articsóka, cikória, valamint a frukto-oligoszacharid tartalmú hagymafélék.

Néhány hét fruktózszegény étrendet követően fokozatosan visszailleszthetők az étrendbe - szakember felügyelete mellett - a magasabb fruktóz tartalmú gyümölcsök az egyéni tolerancia figyelembevételével.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.