Az ételek megfelelő előkészítésével és hőkezelésével megelőzhető a kellemetlen tünetekkel járó ételmérgezés.

Az ételmérgezés tünetei akár 28 napig is fennállhatnak. Ezek a leggyakoribbak:

  • hasi görcsök
  • hasmenés
  • hányás
  • étvágyvesztés
  • hőemelkedés vagy láz
  • gyengeség
  • émelygés
  • fejfájás.

Az az ételmérgezés, melynek súlyossága az életünket is veszélyeztetheti, az alábbi tünetekkel jár: 

  • több, mint három napig tartó hasmenés
  • magas láz
  • látásprobléma 
  • nehezített beszéd
  • nagyfokú kiszáradás
  • véres vizelet.

Ezek esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

Mi okozhat ételmérgezést?

  • baktériumok - a leggyakoribb a Salmonella, az E. coli és a Listeria 
  • paraziták, élősködők - ritkábbak, mint a baktérium által okozott mérgezések, de veszélyesek, mert a bélrendszerben akár évekig is élhetnek anélkül, hogy észrevennénk őket
  • vírusok.

Felismerés és kezelés

Mivel bárki kaphat ételmérgezést, a megelőzés érdekében megtehetünk bizonyos óvintézkedéseket, ilyen például az élelmiszerek megfelelő tisztítása, a húsok alapos átsütése, a megfelelő hűtés, az elkészítés utáni mielőbbi elfogyasztás. Az autoimmun betegségekben szenvedők és a várandós nők nagyobb eséllyel vannak kitéve az ételmérgezésnek, így nekik fokozottan oda kell figyelniük a megelőzésre.

narancslé
Forrás: pexels.com

A súlyosabb tünetek megjelenése után forduljunk orvoshoz, aki laborvizsgálattal, esetleg székletminta vizsgálatával tudja felállítani a diagnózist. Az enyhébb ételmérgezés otthon is kezelhető, 3-5 nap alatt kigyógyulhatunk belőle, de fontos odafigyelni arra, hogy

  • elegendő vizet fogyasszunk
  • kerüljük a koffeint
  • pihenjünk sokat
  • ne terheljük meg az emésztőrendszerünket feleslegesen, fogyasszunk kímélő ételeket
  • gyógyszerek beszedése előtt (például hasmenés vagy hányás elleni készítmények esetén) konzultáljunk orvossal.
Borítókép forrása: pexels.com
Forrás: https://www.healthline.com/health/food-poisoning