Az ételek megfelelő előkészítésével és hőkezelésével megelőzhető a kellemetlen tünetekkel járó ételmérgezés.
Az ételmérgezés tünetei akár 28 napig is fennállhatnak. Ezek a leggyakoribbak:
- hasi görcsök
- hasmenés
- hányás
- étvágyvesztés
- hőemelkedés vagy láz
- gyengeség
- émelygés
- fejfájás.
Az az ételmérgezés, melynek súlyossága az életünket is veszélyeztetheti, az alábbi tünetekkel jár:
- több, mint három napig tartó hasmenés
- magas láz
- látásprobléma
- nehezített beszéd
- nagyfokú kiszáradás
- véres vizelet.
Ezek esetén azonnal forduljunk orvoshoz!
Mi okozhat ételmérgezést?
- baktériumok - a leggyakoribb a Salmonella, az E. coli és a Listeria
- paraziták, élősködők - ritkábbak, mint a baktérium által okozott mérgezések, de veszélyesek, mert a bélrendszerben akár évekig is élhetnek anélkül, hogy észrevennénk őket
- vírusok.
Felismerés és kezelés
Mivel bárki kaphat ételmérgezést, a megelőzés érdekében megtehetünk bizonyos óvintézkedéseket, ilyen például az élelmiszerek megfelelő tisztítása, a húsok alapos átsütése, a megfelelő hűtés, az elkészítés utáni mielőbbi elfogyasztás. Az autoimmun betegségekben szenvedők és a várandós nők nagyobb eséllyel vannak kitéve az ételmérgezésnek, így nekik fokozottan oda kell figyelniük a megelőzésre.
A súlyosabb tünetek megjelenése után forduljunk orvoshoz, aki laborvizsgálattal, esetleg székletminta vizsgálatával tudja felállítani a diagnózist. Az enyhébb ételmérgezés otthon is kezelhető, 3-5 nap alatt kigyógyulhatunk belőle, de fontos odafigyelni arra, hogy
- elegendő vizet fogyasszunk
- kerüljük a koffeint
- pihenjünk sokat
- ne terheljük meg az emésztőrendszerünket feleslegesen, fogyasszunk kímélő ételeket
- gyógyszerek beszedése előtt (például hasmenés vagy hányás elleni készítmények esetén) konzultáljunk orvossal.