A székrekedés sok ember számára visszatérő probléma, melyet a stressz, a gyógyszerek, a rossz étrend vagy bizonyos betegségek okozhatnak.

Rostok, víz és probiotikumok

Az akut székrekedés a legtöbb esetben azért fordul elő, mert nem eszik eleget vagy elegendő mennyiségben a megfelelő ételekből, kevés folyadékot fogyaszt vagy mozgásszegény az életmódja. Ezek esetében a megoldások egyszerűek: gyakrabban mozogjon, igyon több vizet és adjon rostot az étrendjéhez. Ha a rost hozzáadása az étrendhez puffadást és a székrekedés súlyosbodását okozza, annak számos lehetséges oka lehet, ezért érdemes orvoshoz fordulni. Azok a probiotikumok is hatékonyak lehetnek, amelyek megváltoztathatják a bélben lévő baktériumok összetételét.

székrekedés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Fontos a belek mozgatása

Próbáljon korábban reggelizni. Az étel ösztönözheti a bélmozgás beindulását, és valószínűleg az otthoni fürdőszobában a legkomfortosabb a székletürítés. De minél több időt tölt a WC-én (például olvasva), annál valószínűbb, hogy „megfeszül” a bélmozgás miatt.  Amennyiben bármikor késztetést érez a székelésre, ne kerülje a nyilvános illemhely használatát sem. A bélmozgás késleltetése súlyosbíthatja a székrekedést.

Érdemes megváltoztatni az étrendet

Néha a táplálkozás jelentősebb megváltoztatása is okozhat székrekedést. Például ha hirtelen „kiveszi” az összes zsírt az étrendjéből, könnyen blokkolja a bélmozgását. Nem szabad túlzásba vinni a zsírfogyasztást, de egy kevésre szüksége van, hogy átmozgassa a beleit.

Ha a székrekedés súlyos, és nem javul az étrend és az életmód megváltoztatásával, a vényköteles hashajtók széles választéka áll rendelkezésre.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.