A hétköznapi stressz utáni hétvégi pihenés során az emberek gyakran társítják az evést a stresszoldáshoz, de a hétvégi evésnek megvan az „ellenszere”.

Sok oka lehet annak, hogy az emberek túl sokat esznek és isznak hétvégén. Például a „szigorúbb” diétás előírásokat követők a szombatot és a vasárnapot „csalónapnak” nevezik és bármit megesznek, amit megkívánnak. Mások pedig úgy gondolják, hogy a szabadnapjaikon nem kell a diétás „megszorításokon” gondolkodniuk, ami a hétköznapokon nyomást gyakorol rájuk.  

Van azonban 6 módszer a hétvégi túlevés megelőzésére. Íme:

1. Mondjon nemet az egészségtelen ételekre

Ezek az ételek nem tesznek jót a szervezetnek, mert túlevéshez vezethetnek, ami szintén nem egészséges. A túlfogyasztás eredménye például a haspuffadás, de egyéb rendellenességek (hasi görcsök, hányinger, hányás, hasmenés, székrekedés) is kialakulhatnak. A szervezetnek nehéz egyszerre túl sok kalóriát feldolgozni - helyett inkább tárolja azokat, így hétvégenként hamar „felszaladhat” egy-két plusz kiló. Érdemesebb inkább hétköznap is fogyasztani egy kis finomságot, amikor megkívánja, így hétvégén kevésbé valószínű, hogy túlzásokba esik.

2. Tudatos étkezés

A tudatos étkezés azt jelenti, hogy lelassít és élvezi az étel által nyújtott illatokat, ízeket és egy közös reggeli, ebéd vagy vacsora során a jó hangulatot. A tudatos étkezés előre tervezést is jelent. Ha például tudja, hogy bőségesebb vacsorát fog fogyasztani, ebédeljen könnyebb ételeket, mozogjon többet a nap folyamán, vagy nézze meg a menüt, mielőtt étterembe megy, hogy előre kitalálja, mit szeretne enni.

hétvégi túlevés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Következetesség

Ha súlygyarapodásról van szó, nem csak az számít, hogy mit eszik, hanem az is, hogy mennyire következetesen. Az emberek hajlamosak napközben kalóriát spórolni, de estére éhesek lesznek. A szervezet pedig nem tud tudatosan „enni”, mert táplálékra van szüksége, így gyakori a vacsoránál azokat az ételeknek a túlfogyasztása, amelyeket egész nap nem engedett meg magának. Ehelyett kezdje a napját egy kiegyensúlyozott reggelivel, és ne hagyja ki az ebédet. A következetesség nagyobb önuralmat biztosít az ételválasztás során.

4. Étkezési napló vezetése

Ne becsülje alá az ételek látványának étvágygerjesztő erejét. Súlytöbblet esetén érdemes naplót vezetni az elfogyasztott ételekről, így hamar kiderülhet, mik azok az élelmiszerek, amiket érdemes elkerülni.

5. Egészséges étkezési szokások

Már számos tanulmány igazolt, hogy azokat a szülők, akik cukros üdítőitalokat ittak, sokkal nagyobb arányban elhízottak, akárcsak az általános iskolás korú gyermekeik. Ezen elhízott gyermekek 70-80 százaléka felnőttkorában is túlsúlyos lesz. Ez megelőzhető a cukorból származó extra kalóriákat csökkentésével – napi ötszöri zöldség- és/vagy gyümölcsfogyasztás segíthet abban, hogy jóllakottnak érezze magát. A rendszeres testmozgás egy másik egészséges életmódi szokás, amely segít.

6. Lassítás

Amikor eszik, körülbelül 20-25 percig tart, amíg az agy jóllakottságérzetet ad. Ha túl gyorsan eszik, nem ismeri fel a telítettséget, ami túlfogyasztáshoz vezet.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.