Az emberek körülbelül 10-15 százaléka szenved irritábilis bél szindrómában, vagyis egy olyan krónikus emésztőrendszeri zavarban, amely számos kellemetlen tünettel jár. Bár ez a funkciózavar gyógyszerekkel nem kezelhető, a cikkben szereplő élelmiszerek fogyasztásának kerülésével csökkenthető a jellemző tünetek gyakorisága.

Tej és tejtermékek

A tej és tejtermékek (például vajkrém, sajt, jégkrém) fogyasztását követően az emberek körülbelül 70 százalékánál alakul ki krónikus tünetekkel (hasfájás, puffadás, hangos bélmozgás, hasmenés és székrekedés időszakos váltakozása) járó emésztési funkciózavart. Ennek oka, hogy a felnőttek nagy része nem termel nagy mennyiségben egy laktáz nevű bélenzimet, amely elősegíti a tejben lévő cukor lebontását. Emiatt a laktóz nem szívódik fel a vékonybélben, emésztetlenül átjut a vastagbélbe, ahol a baktériumok fermentálódnak és gázt képeznek. A tejtermékek közül a joghurt fogyasztható, mert az abban lévő baktériumok lebontják a laktózt, így kisebb valószínűséggel váltja ki ezeket a tüneteket.

Magas fruktóztartalmú ételek

Klinikai vizsgálatokból kiderült, hogy nemcsak a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmazó feldolgozott élelmiszerek (például cukros üdítők, édességek) váltják ki az irritábilis bél szindróma kellemetlen tüneteit, hanem a nagyobb, természetes fruktóztartalmú gyümölcsök (alma, körte, aszalványok) is. Mindenképpen javasolt az alacsonyabb fruktóztartalmú gyümölcsök (például bogyós gyümölcsök, citrusfélék, banán) fogyasztása.

Szénsavas üdítők

Mivel a buborékos italok fogyasztása puffadást és bélgázképződést vált ki, javasolt, hogy szomjoltás vizzel, laktózmentes tejjel vagy alacsony fruktóztartalmú gyümölcslével történjen.

belbetegseg_udito_irritabilis
Forrás: pixabay.com

Koffein

A koffein növelheti az irritábilis bél szindróma egyik fő tünetének, a hasmenés gyakoriságát, ezért kerülendők a magas koffeintartalmú ételek és italok (például kávé, tea, kóla, csokoládé).

Cukormentes rágógumi

Egyrészt számos cukormentes rágógumi olyan mesterséges édesítőszerekkel készül, mint a szorbit és a xilit, amelyek hasmenést okoznak, másrészt a rágógumizás több levegő lenyeléséhez vezet, ami fokozza a gázképződést okoz, így ezek fogyasztása lehetőség szerint kerülendő.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/irritable-bowel-syndrome-ibs/5-foods-to-avoid-if-you-have-ibs
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.