Az étvágy szabályozásáért több hormon felelős, köztük a leptin.

A leptin nevű hormon a jóllakottság érzésének szabályozásában segít, vagyis hogy ne együk túl magunkat és ne hízzunk el. A túlsúlyosság hátterében a leptinrezisztencia állhat, de egyes kutatások szerint a depresszió is hajlamosít a leptinszint felborulására, ami szintén a túlsúly egyik kiváltó oka lehet. Az elhízottak körében gyakori jelenség, hogy hiába van sok leptin a szervezetükben, mégsem reagálnak megfelelően rá, ugyanis rezisztensek erre a hormonra. Ez a jelentősen megnehezíti a fogyást is. 

A leptin hatása az agyra

A leptint a zsírsejtek termelik. Minél több van belőlük és minél nagyobbak, úgy emelkedik a vérben is a leptin szintje. Ezt a hipotalamusz érzékeli az agyban, eldönti, hogy van-e elég zsírtartalék, és ha igen, leállítja az evést. Ha azonban nem találja elégnek a leptin mennyiségét, továbbra is fennáll az éhség, tartós koplalás esetén pedig az agy az anyagcserét is lassítani kezdi, hogy takarékoskodjon. Ez a rendszer véd a túlevéstől és a túlzott soványságtól, a leptinrezisztencia azonban felborítja az egyensúlyt.

tulsuly
Forrás: pixabay.com

Ha felborul az egyensúly

Az elhízott szervezetben a leptinnek jeleznie kellene, hogy a raktárak megteltek. A hormon magas szintje ellenére az agy mégis annyi táplálék fogyasztására ad ki utasítást, mint akkor, ha a test éhezne és tartalékok képzésére lenne szükség. A hipotalamusz ráadásul az energia konzerválására is törekszik, így fáradtságérzéssel akadályozza, hogy a szervezet túl sokat mozogjon és extra energiát égessen. Éppen ezért nem tudnak sikert érni el a leptinrezisztenseknél a divatdiéták, hisz az étvágyat úgy alakítja az agy, mintha egy sokkal nagyobb testet kellene etetnie, ezért ilyenkor csak jojo-effektus érhető el. Egy másik kutatás a leptinrezisztenca több okát is feltárta:

  • Gyulladás: a gyulladásra utaló markerek jelenléte a vérben hozzájárul a hipotalamusz leptinrezisztenciájának kialakulásához. A túlsúly felerősíti a gyulladást a testben.
  • Szabad gyökök: a vérkeringésben jelen lévő, túlzott mennyiségű zsíranyagcsere-termék megzavarhatja a leptin jelzésrendszerét.
  • Túlzottan sok leptin: a hirtelen felszedett kilókhoz gyorsan alkalmazkodik a szervezet, és nem akar a tartalékoktól megválni.

A megoldásra több módszert javasolnak a kutatók: a rostdús táplálkozás segít a  bélrendszeri gyulladás csökkentésében és az anyagcsere gyorsításában, a mozgás és a megfelelő mennyiségű alvás szintén áldásos hatású, de fontos még a vér triglicerid-szintjének csökkentése is. A trigliceridek ugyanis gátolják a leptin érzékelését. Mennyiségük csökkenthető, ha korlátozzuk a szénhidrátbevitelt és a lassú felszívódású forrásokra térünk át, mint például a zabpehely, a teljes kiőrlésű lisztek és tészták, valamint a zöldségek.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.