A matematikai modell a gyomorfekélyt, gyomorrákot és más betegségeket okozó fertőzés és az antimikrobiális rezisztencia közötti összefüggést vizsgálja.

Az utóbbi években a gyomorfekélyt, nyombélfekélyt és gyomorrákot is kiváltható Helicobacter pylori baktérium okozta fertőzés a klaritromicin nevű antimiktobiális hatóanyagot tartalmazó és a hasonló, a makrolidok közé tartozó gyógyszerekkel egyre kevésbé gyógyítható. Ennek oka a gyógyszereknek ellenálló, rezisztens baktériumok egyre növekvő gyakorisága, mely világszerte az egyik legnagyobb népegészségügyi probléma.

A Semmelweis Egyetem két munkatársa, Kocsmár Éva és Lotz Gábor, valamint Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének matematikusa által végzett kutatás célja annak kiderítése volt, hogy honnan ered a Helicobacter pylori antimikrobiális rezisztenciája. A kutatók 4744 fertőzött beteg gyomorbiopsziás mintáját vizsgálva keresték az összefüggést a betegek múltbeli gyógyszerfogyasztása és a baktérium rezisztenciájának gyakorisága között.

Helicobacter pylori gyomorfekély
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A vizsgálat egyik érdekes eredménye, hogy a betegek egy jelentős része soha nem szedett makrolid típusú antibiotikumot, mégis azzal szemben rezisztens baktériummal volt megfertőzve. Az úgynevezett primer rezisztencia hátterében álló okok megfejtésére állítottak fel a kutatók egy új matematikai modellt, amely részletesen leírja a különböző típusú Helicobacter pylori okozta fertőzések terjedését, és közben figyelembe veszi a lakosság gyógyszerfelhasználását is. A modell azt is megmutatja, hogy az egyéb célú makrolidok alkalmazásának csökkentésével milyen mértékben lehetne mérsékelni a Helicobacter pylori rezisztencia kialakulását.

A kutatás jelentőségét alátámasztja az a tény, hogy a Helicobacter pylori okozta fertőzés egyrészt célzott gyógyszeres kezelés nélkül nem gyógyítható, másrészt a kórokozó a teljes népesség mintegy felében megtalálható tünetmentesen, és amennyiben nem sikerül hatékony antimikrobiális gyógyszert alkalmazni a kórokozó ellen, a betegség kialakulása esetén komoly szövődmények (például gyulladások, daganatos megbetegedések) alakulhatnak ki.

Forrás: https://www.nature.com/articles/s41467-021-22557-7
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.