Mindenkinél alacsony a kockázata annak, hogy élete során vakbélgyulladás alakul ki, de nem megelőzhető, és mielőbbi kezelés nélkül életveszélyes állapot.

A féreg alakú vakbél nélkül élhetünk, de ha megfertőződik vagy átlyukad (perforál), azonnali orvosi ellátás válik szükségessé. Leggyakrabban a 18 és 25 év közötti felnőtteknél, valamint a 10 és 19 év közötti gyermekeknél fordul elő. Valójában ez a leggyakoribb oka a gyermekkorban szükséges sürgősségi műtéteknek.

Milyen érzés a vakbél fájdalma?

A vakbélgyulladás tünete kezdetben a gyomorfájdalom lehet, majd a tompa fájdalom a has jobb alsó tájékára húzódik, amely a bordaív és a csípőcsont között helyezkedik el. A vakbélgyulladás csak akkor valószínűbb, ha a fájdalom 6-12 órán keresztül tartósan fennáll. Ha új vagy súlyosbodó fájdalmat észlel ezen a részen, mielőbb menjen egy sürgősségi osztályra.

vakbélgyulladás tünetei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mi okozza a vakbélgyulladást?

A vakbél gyulladását az alábbiak okozhatják:

  • baktériumok
  • vírusok
  • megkeményedett székletanyag
  • paraziták
  • megnagyobbodott szövetek
  • fekélyek
  • hasűri repedések vagy szakadások.

Ha nem kezelik, a gyulladás a vakbél átlyukadását is okozhatja, ami által a fertőzés tovább terjedve a has nyálkahártyájában is gyulladást vált ki.

Milyen tünetekre kell figyelni?

Szerencsére a vakbélgyulladás tünetei gyorsan megjelennek - általában az első 24 órában. A jelek a probléma fellépése után 4 és 48 óra között jelenhetnek meg. Különösen fontos orvoshoz fordulni, ha a következőket tapasztalja:

  • láz
  • étvágytalanság hányingerrel vagy hányással
  • energiahiány.

A vakbélgyulladás hasonló tünetekkel jár, mint néhány más állapot (például Crohn-betegség, fekélyes vékonybélgyulladás, epehólyag problémák, húgyúti fertőzések, kismedencei gyulladásos betegségek, bélelzáródás), ezért fontos, hogy egy orvos határozza meg a fájdalom okát.

Milyen kezelési lehetőségei vannak?

Az orvosok kétféle módon kezelhetik a vakbélgyulladást. Kevésbé súlyos esetekben kezelőorvosa antibiotikumot írhat fel. A legtöbb vakbélgyulladásos eset azonban műtétet igényel a vakbél eltávolításához. Ha a vakbele nem repedt ki, orvosa a köldök kis bevágásával, laparoszkópiával eltávolíthatja azt. A felépülés általában két-négy hétig tart.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.